Приказ основних података о документу
Ispitivanje i poređenje sadržaja različitih sorti šljivovica dobijenih jednokratnom i dvokratnom destilacijom
dc.contributor | Tešević, Vele | |
dc.creator | Bulatović, Marija | |
dc.date.accessioned | 2022-05-05T14:34:53Z | |
dc.date.available | 2022-05-05T14:34:53Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5033 | |
dc.description.abstract | U ovom radu opisane su različite tehnike destilacije rakija, sa fokusom na jednokratnu i dvokratnu destilaciju, i razlikama u sadržaju rakija dobijenih na ova dva načina. Ove dve tehnike destilacije su upoređene određivanjem sadržaja isparljivih komponenata (aldehidi, estri, kiseline, viši alkoholi, furfural, benzaldehid, cijanovodonična kiselina, metanol) u 55 uzoraka rakija, od kojih je 50 rakija dobijeno tehnikom dvokratne destilacije, a 5 rakija jednostrukom. Ove komponente su određivane na dva načina – metodama propisanim u Pravilniku o metodama uzimanja uzoraka i vršenja hemijskih i fizičkih analiza alkoholnih pića («Sl.list SFRJ» broj 70/87), i gasnom hromatografijom. Napravljeno je i poređenje različitih sorti šljivovica koje su korišćene u proizvodnji rakija, prema sadržaju određivanih isparljivih komponenata. Rezultati dobijeni metodama propisanim u Pravilniku su pokazali da rakije dobijene dvokratnom destilacijom imaju više sadržaje svake od određivanih komponenata. Sa druge strane, rezultati dobijeni gasnom hromatografijom pokazali su približne vrednosti za sadržaj metanola u uzorcima dobijenim na oba načina, a veći sadržaj acetaldehida, heksanola i amilalkohola u rakijama dobijenim jednokratnom destilacijom. Sadržaji ostalih komponenata su viši u rakijama dobijenim dvokratnom destilacijom. Poređenjem sadržaja različitih sorti šljivovica primećen je viši sadržaj aldehida kod sorti Crvena ranka, Čačanska lepotica i Čačanska rodna. Rakije sorti Nada, Crvena ranka i Čačanska rodna pokazale su viši sadržaj benzaldehida. Kod sorte Dragačica vrednosti za više alkohole su dosta više u odnosu na ostale sorte. Sadržaj furfurala bio je znatno viši u sortama Čačanska lepotica i Stenlej. Sadržaji ostalih komponenata bili su približni u rakijama svih sorti. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.rights | restrictedAccess | sr |
dc.subject | rakija | sr |
dc.subject | destilacija | sr |
dc.subject | jednokratna destilacija | sr |
dc.subject | dvokratna destilacija | sr |
dc.subject | šljivovica | sr |
dc.title | Ispitivanje i poređenje sadržaja različitih sorti šljivovica dobijenih jednokratnom i dvokratnom destilacijom | sr |
dc.type | bachelorThesis | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dc.rights.holder | Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet | sr |
dc.citation.spage | 4 | |
dc.citation.epage | 32 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5033 |