Optimizacija uslova ekstrakcije i kvantifikacija tropomiozina kozica ELISA metodom
Authorized Users Only
2022
Diplomski rad (Published version)

Univerzitet u Beogradu − Hemijski fakultet
Metadata
Show full item recordAbstract
Morski plodovi su česti uzročnici alergija širom svijeta koje mogu imati i fatalan ishod. Stoga, u cilju njihove prevencije neophodna je detekcija i kvantifikacija alergena, kao i redukcija njihove alergenosti. Termalno procesovanje hrane je jedan od načina smanjenja alergenosti, ali problem je stabilnost određenih proteina na visokim temperaturama, među kojima je i tropomiozin. Riječ je o glavnom termostabilnom alergenu rakova. U ovom radu su optimizovani uslovi ekstrakcije ukupnih proteina zapadno-pacifičkih kozica (lat. Solenocera melantho). Dobijen je uvid u uspješnost ekstrakcije određivanjem koncentracije ukupnih proteina i upoređivanjem elektroforetskih profila. Tropomiozin i ostali alergeni kozica su detektovani Western blotom, a u cilju osjetljive kvantifikacije tropomiozina u ekstraktima razvijen je i ELISA test. Takođe, ispitana je ukrštena reaktivnost tropomiozina iz morskih plodova i iz grinja Western blotom.
Keywords:
kozice / tropomiozin / alergen / termostabilnost / ukrštena reaktivnost / ekstrakcija / ELISASource:
2022, 1-45Collections
Institution/Community
Hemijski fakultetČolaković, M.. (2022). Optimizacija uslova ekstrakcije i kvantifikacija tropomiozina kozica ELISA metodom. , 1-45. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5441
Čolaković M. Optimizacija uslova ekstrakcije i kvantifikacija tropomiozina kozica ELISA metodom. 2022;:1-45. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5441 .
Čolaković, Maša, "Optimizacija uslova ekstrakcije i kvantifikacija tropomiozina kozica ELISA metodom" (2022):1-45, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5441 .