Приказ основних података о документу

dc.contributorĆirković-Veličković, Tanja
dc.creatorČolaković, Maša
dc.date.accessioned2022-07-12T12:57:57Z
dc.date.available2022-07-12T12:57:57Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5441
dc.description.abstractMorski plodovi su česti uzročnici alergija širom svijeta koje mogu imati i fatalan ishod. Stoga, u cilju njihove prevencije neophodna je detekcija i kvantifikacija alergena, kao i redukcija njihove alergenosti. Termalno procesovanje hrane je jedan od načina smanjenja alergenosti, ali problem je stabilnost određenih proteina na visokim temperaturama, među kojima je i tropomiozin. Riječ je o glavnom termostabilnom alergenu rakova. U ovom radu su optimizovani uslovi ekstrakcije ukupnih proteina zapadno-pacifičkih kozica (lat. Solenocera melantho). Dobijen je uvid u uspješnost ekstrakcije određivanjem koncentracije ukupnih proteina i upoređivanjem elektroforetskih profila. Tropomiozin i ostali alergeni kozica su detektovani Western blotom, a u cilju osjetljive kvantifikacije tropomiozina u ekstraktima razvijen je i ELISA test. Takođe, ispitana je ukrštena reaktivnost tropomiozina iz morskih plodova i iz grinja Western blotom.sr
dc.language.isosrsr
dc.rightsrestrictedAccesssr
dc.subjectkozicesr
dc.subjecttropomiozinsr
dc.subjectalergensr
dc.subjecttermostabilnostsr
dc.subjectukrštena reaktivnostsr
dc.subjectekstrakcijasr
dc.subjectELISAsr
dc.titleOptimizacija uslova ekstrakcije i kvantifikacija tropomiozina kozica ELISA metodomsr
dc.typebachelorThesissr
dc.rights.licenseARRsr
dc.rights.holderUniverzitet u Beogradu − Hemijski fakultetsr
dc.citation.spage1
dc.citation.epage45
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5441


Документи

Thumbnail
Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу