Приказ основних података о документу
Optimizacija uslova ekstrakcije i kvantifikacija tropomiozina kozica ELISA metodom
dc.contributor | Ćirković-Veličković, Tanja | |
dc.creator | Čolaković, Maša | |
dc.date.accessioned | 2022-07-12T12:57:57Z | |
dc.date.available | 2022-07-12T12:57:57Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5441 | |
dc.description.abstract | Morski plodovi su česti uzročnici alergija širom svijeta koje mogu imati i fatalan ishod. Stoga, u cilju njihove prevencije neophodna je detekcija i kvantifikacija alergena, kao i redukcija njihove alergenosti. Termalno procesovanje hrane je jedan od načina smanjenja alergenosti, ali problem je stabilnost određenih proteina na visokim temperaturama, među kojima je i tropomiozin. Riječ je o glavnom termostabilnom alergenu rakova. U ovom radu su optimizovani uslovi ekstrakcije ukupnih proteina zapadno-pacifičkih kozica (lat. Solenocera melantho). Dobijen je uvid u uspješnost ekstrakcije određivanjem koncentracije ukupnih proteina i upoređivanjem elektroforetskih profila. Tropomiozin i ostali alergeni kozica su detektovani Western blotom, a u cilju osjetljive kvantifikacije tropomiozina u ekstraktima razvijen je i ELISA test. Takođe, ispitana je ukrštena reaktivnost tropomiozina iz morskih plodova i iz grinja Western blotom. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.rights | restrictedAccess | sr |
dc.subject | kozice | sr |
dc.subject | tropomiozin | sr |
dc.subject | alergen | sr |
dc.subject | termostabilnost | sr |
dc.subject | ukrštena reaktivnost | sr |
dc.subject | ekstrakcija | sr |
dc.subject | ELISA | sr |
dc.title | Optimizacija uslova ekstrakcije i kvantifikacija tropomiozina kozica ELISA metodom | sr |
dc.type | bachelorThesis | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dc.rights.holder | Univerzitet u Beogradu − Hemijski fakultet | sr |
dc.citation.spage | 1 | |
dc.citation.epage | 45 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5441 |