Faculty of Chemistry Repository - Cherry
University of Belgrade - Faculty of Chemistry
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   Cherry
  • Hemijski fakultet
  • Master radovi
  • View Item
  •   Cherry
  • Hemijski fakultet
  • Master radovi
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Proizvodnja laktobionske kiseline enzimskom oksidacijom pomoću enzima celobioze dehidrogenaze i lakaze

Authorized Users Only
2022
Authors
Vesković, Draga M.
Contributors
Prodanović, Radivoje
Master Thesis (Published version)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metadata
Show full item record
Abstract
Laktobionska kiselina je polihidroksilna kiselina koja nalazi sve veću primenu u medicinskoj, farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji zahvaljujući svojoj posebnoj hemijskoj strukturi. Zbog svojih mnogih potencijalnih primena, sve više se vrše ispitivanja proizvodnje ove kiseline, kao i načini na koje se ona može upotrebiti. Najvažnija komercijalna upotreba LBA je kao glavni sastojak rastvora za skladištenje u hladnjačama koji se koriste za stabilizovanje organa pre transplantacije. Svojstva LBA za heliranje metala smanjuju oksidativno oštećenje tkiva prilikom skladištenja i čuvanja organa izazvanih nekim jonima metala, kao što je gvožđe. LBA se u velikoj meri koristi u kozmetičkoj industriji. Nalazi u nekim proizvodima za negu kože dostupnih na tržištu, jer predstavlja novi sastojak sa snažnim svojstvima antioksidansa, zarastanjem rana, humektantom protiv starenja i svojstva keratinizacije. Biorazgradiva, biokompatibilna i helatna svojstva LBA čine ovaj proizvod korisnim... u biomaterijalima, biorazgradivim deterdžentima i antikorozivnim mazivima. Trenutno, industrijska proizvodnja je namenjena za medicinske, industrijske i istraživačke svrhe, gde se proizvede i komercijalizuje 15 hiljada tona godišnje. Laktobionska kiselina nastaje različitim hemijskim procesima; elektrohemijskim procesom, enzimskom oksidacijom i proizvodnjom mikrobima, a celobioza dehidrogenaza je najčešće korišćen enzim za sintezu ove kiseline. Celobioza dehidrogenazu proizvodi nekoliko vrsta gljiva i ona je ekstracelularni enzim. Ovaj enzim je karakterističan zbog svoje strukture, jer ima dva različita domena, flavodehidrogenazni domen (DHCDH) i transferujući domen (CYTCDH) koji su povezani pomoću linkera od petnaest aminokiselina. Za proizvodnju LBA enzimom CDH je potreban redoks medijator, koji se može regenerisati pomoću pomoćnog enzima.U ovom radu smo vršili ispitivanje proizvodnje LBA metodom enzimske oksidacije, gde smo koristili pomenuti enzim CDH, tačnije tri varijante ovog enzima; divlji tip, trostruki mutant i H5 enzim. Korišćeno je nekoliko vrsta redoks medijatora, tj.boja, kako bi smo utvrdili koji od njih je najefektivniji za proizvodnju laktobionske kiseline, a kao drugi enzim korišćena je lakaza.

Keywords:
laktobionska kiselina / celobioza dehidrogenaze
Source:
2022, 1-29
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5448
URI
http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5448
Collections
  • Master radovi
Institution/Community
Hemijski fakultet
TY  - THES
AU  - Vesković, Draga M.
PY  - 2022
UR  - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5448
AB  - Laktobionska kiselina je polihidroksilna kiselina koja nalazi sve veću primenu u medicinskoj, farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji zahvaljujući svojoj posebnoj hemijskoj strukturi. Zbog svojih mnogih potencijalnih primena, sve više se vrše ispitivanja proizvodnje ove kiseline, kao i načini na koje se ona može upotrebiti.
Najvažnija komercijalna upotreba LBA je kao glavni sastojak rastvora za skladištenje u hladnjačama koji se koriste za stabilizovanje organa pre transplantacije. Svojstva LBA za heliranje metala smanjuju oksidativno oštećenje tkiva prilikom skladištenja i čuvanja organa izazvanih nekim jonima metala, kao što je gvožđe. LBA se u velikoj meri koristi u kozmetičkoj industriji. Nalazi u nekim proizvodima za negu kože dostupnih na tržištu, jer predstavlja novi sastojak sa snažnim svojstvima antioksidansa, zarastanjem rana, humektantom protiv starenja i svojstva keratinizacije. Biorazgradiva, biokompatibilna i helatna svojstva LBA čine ovaj proizvod korisnim u biomaterijalima, biorazgradivim deterdžentima i antikorozivnim mazivima. Trenutno, industrijska proizvodnja je namenjena za medicinske, industrijske i istraživačke svrhe, gde se proizvede i komercijalizuje 15 hiljada tona godišnje.
Laktobionska kiselina nastaje različitim hemijskim procesima; elektrohemijskim procesom, enzimskom oksidacijom i proizvodnjom mikrobima, a celobioza dehidrogenaza je najčešće korišćen enzim za sintezu ove kiseline. Celobioza dehidrogenazu proizvodi nekoliko vrsta gljiva i ona je ekstracelularni enzim. Ovaj enzim je karakterističan zbog svoje strukture, jer ima dva različita domena, flavodehidrogenazni domen (DHCDH) i transferujući domen (CYTCDH) koji su povezani pomoću linkera od petnaest aminokiselina. Za proizvodnju LBA enzimom CDH je potreban redoks medijator, koji se može regenerisati pomoću pomoćnog enzima.U ovom radu smo vršili ispitivanje proizvodnje LBA metodom enzimske oksidacije, gde smo koristili pomenuti enzim CDH, tačnije tri varijante ovog enzima; divlji tip, trostruki mutant i H5 enzim. Korišćeno je nekoliko vrsta redoks medijatora, tj.boja, kako bi smo utvrdili koji od njih je najefektivniji za proizvodnju laktobionske kiseline, a kao drugi enzim korišćena je lakaza.
T1  - Proizvodnja laktobionske kiseline enzimskom oksidacijom pomoću enzima celobioze dehidrogenaze i lakaze
SP  - 1
EP  - 29
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5448
ER  - 
@mastersthesis{
author = "Vesković, Draga M.",
year = "2022",
abstract = "Laktobionska kiselina je polihidroksilna kiselina koja nalazi sve veću primenu u medicinskoj, farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji zahvaljujući svojoj posebnoj hemijskoj strukturi. Zbog svojih mnogih potencijalnih primena, sve više se vrše ispitivanja proizvodnje ove kiseline, kao i načini na koje se ona može upotrebiti.
Najvažnija komercijalna upotreba LBA je kao glavni sastojak rastvora za skladištenje u hladnjačama koji se koriste za stabilizovanje organa pre transplantacije. Svojstva LBA za heliranje metala smanjuju oksidativno oštećenje tkiva prilikom skladištenja i čuvanja organa izazvanih nekim jonima metala, kao što je gvožđe. LBA se u velikoj meri koristi u kozmetičkoj industriji. Nalazi u nekim proizvodima za negu kože dostupnih na tržištu, jer predstavlja novi sastojak sa snažnim svojstvima antioksidansa, zarastanjem rana, humektantom protiv starenja i svojstva keratinizacije. Biorazgradiva, biokompatibilna i helatna svojstva LBA čine ovaj proizvod korisnim u biomaterijalima, biorazgradivim deterdžentima i antikorozivnim mazivima. Trenutno, industrijska proizvodnja je namenjena za medicinske, industrijske i istraživačke svrhe, gde se proizvede i komercijalizuje 15 hiljada tona godišnje.
Laktobionska kiselina nastaje različitim hemijskim procesima; elektrohemijskim procesom, enzimskom oksidacijom i proizvodnjom mikrobima, a celobioza dehidrogenaza je najčešće korišćen enzim za sintezu ove kiseline. Celobioza dehidrogenazu proizvodi nekoliko vrsta gljiva i ona je ekstracelularni enzim. Ovaj enzim je karakterističan zbog svoje strukture, jer ima dva različita domena, flavodehidrogenazni domen (DHCDH) i transferujući domen (CYTCDH) koji su povezani pomoću linkera od petnaest aminokiselina. Za proizvodnju LBA enzimom CDH je potreban redoks medijator, koji se može regenerisati pomoću pomoćnog enzima.U ovom radu smo vršili ispitivanje proizvodnje LBA metodom enzimske oksidacije, gde smo koristili pomenuti enzim CDH, tačnije tri varijante ovog enzima; divlji tip, trostruki mutant i H5 enzim. Korišćeno je nekoliko vrsta redoks medijatora, tj.boja, kako bi smo utvrdili koji od njih je najefektivniji za proizvodnju laktobionske kiseline, a kao drugi enzim korišćena je lakaza.",
title = "Proizvodnja laktobionske kiseline enzimskom oksidacijom pomoću enzima celobioze dehidrogenaze i lakaze",
pages = "1-29",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5448"
}
Vesković, D. M.. (2022). Proizvodnja laktobionske kiseline enzimskom oksidacijom pomoću enzima celobioze dehidrogenaze i lakaze. , 1-29.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5448
Vesković DM. Proizvodnja laktobionske kiseline enzimskom oksidacijom pomoću enzima celobioze dehidrogenaze i lakaze. 2022;:1-29.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5448 .
Vesković, Draga M., "Proizvodnja laktobionske kiseline enzimskom oksidacijom pomoću enzima celobioze dehidrogenaze i lakaze" (2022):1-29,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5448 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CHERRY - CHEmistry RepositoRY | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CHERRY - CHEmistry RepositoRY | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB