Parcijalno prečišćavanje β-amilaze iz slatkog krompira (Ipomoea batatas l.) taninima domaćih čajeva
Samo za registrovane korisnike
2022
Diplomski rad (Objavljena verzija)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Poznatu osobinu tanina da taloˇze proteine, iskoristili smo za parcijalno preˇciˇs´cavanje β-
amilaze slatkog krompira. Kao izvor tanina koriˇs´ceni su 10% vodeni ekstrakti ˇsest biljaka i
to: rtanjskog ˇcaja, nane, uve, crnog ˇcaja, ˇzalfije i kamilice. Pokazano je da tanini iz biljnih
ekstrakata nespecifiˇcno taloˇze proteine slatkog krompira u kiseloj sredini. Najve´cu efikasnost
taloˇzenja pokazali su ekstrakti rtanjskog ˇcaja i uve. Razvijen je postupak kojim je mogu´ce
desetostruko koncentrovanje β-amilaze iz sirovog ekstrakta slatkog krompira sa prinosom od
87% i faktorom preˇciˇs´cenja od 1,7.
Ključne reči:
slatki krompir / β-amilaza / čajevi / tanini / prečišćavanjeIzvor:
2022, 1-36Kolekcije
Institucija/grupa
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Drulović, Nenad PY - 2022 UR - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5493 AB - Poznatu osobinu tanina da taloˇze proteine, iskoristili smo za parcijalno preˇciˇs´cavanje β- amilaze slatkog krompira. Kao izvor tanina koriˇs´ceni su 10% vodeni ekstrakti ˇsest biljaka i to: rtanjskog ˇcaja, nane, uve, crnog ˇcaja, ˇzalfije i kamilice. Pokazano je da tanini iz biljnih ekstrakata nespecifiˇcno taloˇze proteine slatkog krompira u kiseloj sredini. Najve´cu efikasnost taloˇzenja pokazali su ekstrakti rtanjskog ˇcaja i uve. Razvijen je postupak kojim je mogu´ce desetostruko koncentrovanje β-amilaze iz sirovog ekstrakta slatkog krompira sa prinosom od 87% i faktorom preˇciˇs´cenja od 1,7. T1 - Parcijalno prečišćavanje β-amilaze iz slatkog krompira (Ipomoea batatas l.) taninima domaćih čajeva SP - 1 EP - 36 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5493 ER -
@misc{ author = "Drulović, Nenad", year = "2022", abstract = "Poznatu osobinu tanina da taloˇze proteine, iskoristili smo za parcijalno preˇciˇs´cavanje β- amilaze slatkog krompira. Kao izvor tanina koriˇs´ceni su 10% vodeni ekstrakti ˇsest biljaka i to: rtanjskog ˇcaja, nane, uve, crnog ˇcaja, ˇzalfije i kamilice. Pokazano je da tanini iz biljnih ekstrakata nespecifiˇcno taloˇze proteine slatkog krompira u kiseloj sredini. Najve´cu efikasnost taloˇzenja pokazali su ekstrakti rtanjskog ˇcaja i uve. Razvijen je postupak kojim je mogu´ce desetostruko koncentrovanje β-amilaze iz sirovog ekstrakta slatkog krompira sa prinosom od 87% i faktorom preˇciˇs´cenja od 1,7.", title = "Parcijalno prečišćavanje β-amilaze iz slatkog krompira (Ipomoea batatas l.) taninima domaćih čajeva", pages = "1-36", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5493" }
Drulović, N.. (2022). Parcijalno prečišćavanje β-amilaze iz slatkog krompira (Ipomoea batatas l.) taninima domaćih čajeva. , 1-36. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5493
Drulović N. Parcijalno prečišćavanje β-amilaze iz slatkog krompira (Ipomoea batatas l.) taninima domaćih čajeva. 2022;:1-36. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5493 .
Drulović, Nenad, "Parcijalno prečišćavanje β-amilaze iz slatkog krompira (Ipomoea batatas l.) taninima domaćih čajeva" (2022):1-36, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5493 .