Validacija metode za određivanje sadržaja citrata u medu jonskom hromatografijom
Само за регистроване кориснике
2022
Мастер/магистарски рад (Објављена верзија)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Med je prirodna slatka supstanca koju proizvode pčele od različitih sekreta biljaka, i u svom hemijskom sastavu sadrži više od 200 različitih organskih i neorganskih jedinjenja, kao što su ugljeni hidrati, voda, proteini, organske kiseline, vitamini, minerali, fenolna i isparljiva jedinjenja. Iako organske kiseline čine oko 0,5% mase meda, ove komponente daju važan doprinos senzorskim svojstvima kao što su boja i ukus, i fizičkim i hemijskim svojstvima kao što su pH vrednost, kiselost i električna provodljivost. Uprkos njihovoj važnosti, u raspoloživoj literaturi postoji relativno malo dostupnih informacija o organskim kiselinama u medu. Codex alimentarius kao i Pravilnik o kvalitetu meda i drugih proizvoda pčela ne pružaju informacije o sadržaju limunske kiseline u medu. Imajući u vidu mogućnost manipulacije meda limunskom kiselinom, predmet ovog rada je razvoj metode za određivanje citrata u medu i njena primena za identifikovanje falsifikovanog meda. U radu je izvršena kvantitativna... analiza sadržaja citrata jonskom hromatografijom sa konduktometrijskom detekcijom u 25 uzoraka meda od bagrema i 9 uzoraka invertnog sirupa. Utvrđena količina citrata u uzorcima meda je bila u rasponu od 10,82 mg/kg do 55,74 mg/kg, dok je u slučaju invertnih sirupa raspon bio od 300,80 mg/kg do 948,55 mg/kg. Validacijom metode određen je opseg koncentracije citrata u prirodnom bagremovom medu i invertnom sirupu, na osnovu čega je po prvi put ukazano na mogućnost upotrebe sadržaja citrata kao indikatora falsifikata meda invertnim sirupom.
Кључне речи:
citrati / med / jonska hromatografijaИзвор:
2022, 1-38Колекције
Институција/група
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Simić, Aleksandar R. PY - 2022 UR - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5496 AB - Med je prirodna slatka supstanca koju proizvode pčele od različitih sekreta biljaka, i u svom hemijskom sastavu sadrži više od 200 različitih organskih i neorganskih jedinjenja, kao što su ugljeni hidrati, voda, proteini, organske kiseline, vitamini, minerali, fenolna i isparljiva jedinjenja. Iako organske kiseline čine oko 0,5% mase meda, ove komponente daju važan doprinos senzorskim svojstvima kao što su boja i ukus, i fizičkim i hemijskim svojstvima kao što su pH vrednost, kiselost i električna provodljivost. Uprkos njihovoj važnosti, u raspoloživoj literaturi postoji relativno malo dostupnih informacija o organskim kiselinama u medu. Codex alimentarius kao i Pravilnik o kvalitetu meda i drugih proizvoda pčela ne pružaju informacije o sadržaju limunske kiseline u medu. Imajući u vidu mogućnost manipulacije meda limunskom kiselinom, predmet ovog rada je razvoj metode za određivanje citrata u medu i njena primena za identifikovanje falsifikovanog meda. U radu je izvršena kvantitativna analiza sadržaja citrata jonskom hromatografijom sa konduktometrijskom detekcijom u 25 uzoraka meda od bagrema i 9 uzoraka invertnog sirupa. Utvrđena količina citrata u uzorcima meda je bila u rasponu od 10,82 mg/kg do 55,74 mg/kg, dok je u slučaju invertnih sirupa raspon bio od 300,80 mg/kg do 948,55 mg/kg. Validacijom metode određen je opseg koncentracije citrata u prirodnom bagremovom medu i invertnom sirupu, na osnovu čega je po prvi put ukazano na mogućnost upotrebe sadržaja citrata kao indikatora falsifikata meda invertnim sirupom. T1 - Validacija metode za određivanje sadržaja citrata u medu jonskom hromatografijom SP - 1 EP - 38 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5496 ER -
@mastersthesis{ author = "Simić, Aleksandar R.", year = "2022", abstract = "Med je prirodna slatka supstanca koju proizvode pčele od različitih sekreta biljaka, i u svom hemijskom sastavu sadrži više od 200 različitih organskih i neorganskih jedinjenja, kao što su ugljeni hidrati, voda, proteini, organske kiseline, vitamini, minerali, fenolna i isparljiva jedinjenja. Iako organske kiseline čine oko 0,5% mase meda, ove komponente daju važan doprinos senzorskim svojstvima kao što su boja i ukus, i fizičkim i hemijskim svojstvima kao što su pH vrednost, kiselost i električna provodljivost. Uprkos njihovoj važnosti, u raspoloživoj literaturi postoji relativno malo dostupnih informacija o organskim kiselinama u medu. Codex alimentarius kao i Pravilnik o kvalitetu meda i drugih proizvoda pčela ne pružaju informacije o sadržaju limunske kiseline u medu. Imajući u vidu mogućnost manipulacije meda limunskom kiselinom, predmet ovog rada je razvoj metode za određivanje citrata u medu i njena primena za identifikovanje falsifikovanog meda. U radu je izvršena kvantitativna analiza sadržaja citrata jonskom hromatografijom sa konduktometrijskom detekcijom u 25 uzoraka meda od bagrema i 9 uzoraka invertnog sirupa. Utvrđena količina citrata u uzorcima meda je bila u rasponu od 10,82 mg/kg do 55,74 mg/kg, dok je u slučaju invertnih sirupa raspon bio od 300,80 mg/kg do 948,55 mg/kg. Validacijom metode određen je opseg koncentracije citrata u prirodnom bagremovom medu i invertnom sirupu, na osnovu čega je po prvi put ukazano na mogućnost upotrebe sadržaja citrata kao indikatora falsifikata meda invertnim sirupom.", title = "Validacija metode za određivanje sadržaja citrata u medu jonskom hromatografijom", pages = "1-38", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5496" }
Simić, A. R.. (2022). Validacija metode za određivanje sadržaja citrata u medu jonskom hromatografijom. , 1-38. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5496
Simić AR. Validacija metode za određivanje sadržaja citrata u medu jonskom hromatografijom. 2022;:1-38. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5496 .
Simić, Aleksandar R., "Validacija metode za određivanje sadržaja citrata u medu jonskom hromatografijom" (2022):1-38, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5496 .