Ispitivanje termalne stabilnosti purifikovanih C-fikocijanina i R-fikocijanina u prisustvu odabranih ugljenih hidrata
Само за регистроване кориснике
2022
Мастер/магистарски рад (Објављена верзија)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Fotosintetski fikobilinski proteini (PBP) cijanobakterija (modro-zelene alge) i crvenih algi sve se više koriste u industriji hrane (živopisna boja) i biomedicini (snažna bioaktivna svojstva). Jedinstvena fizičko-hemijska svojstva PBP pre svega potiču od neproteinskog dela molekula, tj. kovalentno vezanih (jedna ili više) tetrapirolnih fikobilinskih hromofora. Ovi obojeni proteini poseduju obećavajući potencijal da zamene sintetičke kolorante u prehrambenoj industriji. Međutim, neophodni termalni tretmani hrane bi imali štetan efekat na strukturu ovih proteina, samim tim i na njihovu boju, što značajno ograničava primenu ovih proteina u industrijske svrhe. U ovom radu je preliminarno ispitan uticaj glukoze, fruktoze, skroba i saharoze na termalnu stabilizaciju C-fikocijanina (C-PC; iz mikroalge Spirulina Pacifica) i R-fikocijanina (R-PC iz crvene alge Porphira spp.) na neutralnoj (fiziološkoj) pH. Rezultati ukazuju da postoji značajna termalna stabilizacija C-PC u prisustvu (viškova) g...lukoze i saharoze. Termalna stabilnost R-PC nije bila očigledna u prisustvu navedenih šećera, pod primenjenim ekpserimentalnim uslovima, ali dobijeni rezultati ukazuju da dolazi do delimične stabilizacije sekundarnih strukura ovog proteina. Dobijeni rezultati su dobra polazna osnova za dalja ispitivanja stabilizacije boje fikobilinskih proteina za širu primenu u industriji hrane i pića.
Кључне речи:
fikobilinski proteini / C-fikocijanin / R-fikocijanin / termalna stabilnost / ugljeni hidratiИзвор:
2022, 1-31Финансирање / пројекти:
- ANSO, Project No. ANSO-CR-PP-2021-01
Колекције
Институција/група
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Veličković, Luka PY - 2022 UR - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5590 AB - Fotosintetski fikobilinski proteini (PBP) cijanobakterija (modro-zelene alge) i crvenih algi sve se više koriste u industriji hrane (živopisna boja) i biomedicini (snažna bioaktivna svojstva). Jedinstvena fizičko-hemijska svojstva PBP pre svega potiču od neproteinskog dela molekula, tj. kovalentno vezanih (jedna ili više) tetrapirolnih fikobilinskih hromofora. Ovi obojeni proteini poseduju obećavajući potencijal da zamene sintetičke kolorante u prehrambenoj industriji. Međutim, neophodni termalni tretmani hrane bi imali štetan efekat na strukturu ovih proteina, samim tim i na njihovu boju, što značajno ograničava primenu ovih proteina u industrijske svrhe. U ovom radu je preliminarno ispitan uticaj glukoze, fruktoze, skroba i saharoze na termalnu stabilizaciju C-fikocijanina (C-PC; iz mikroalge Spirulina Pacifica) i R-fikocijanina (R-PC iz crvene alge Porphira spp.) na neutralnoj (fiziološkoj) pH. Rezultati ukazuju da postoji značajna termalna stabilizacija C-PC u prisustvu (viškova) glukoze i saharoze. Termalna stabilnost R-PC nije bila očigledna u prisustvu navedenih šećera, pod primenjenim ekpserimentalnim uslovima, ali dobijeni rezultati ukazuju da dolazi do delimične stabilizacije sekundarnih strukura ovog proteina. Dobijeni rezultati su dobra polazna osnova za dalja ispitivanja stabilizacije boje fikobilinskih proteina za širu primenu u industriji hrane i pića. T1 - Ispitivanje termalne stabilnosti purifikovanih C-fikocijanina i R-fikocijanina u prisustvu odabranih ugljenih hidrata SP - 1 EP - 31 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5590 ER -
@mastersthesis{ author = "Veličković, Luka", year = "2022", abstract = "Fotosintetski fikobilinski proteini (PBP) cijanobakterija (modro-zelene alge) i crvenih algi sve se više koriste u industriji hrane (živopisna boja) i biomedicini (snažna bioaktivna svojstva). Jedinstvena fizičko-hemijska svojstva PBP pre svega potiču od neproteinskog dela molekula, tj. kovalentno vezanih (jedna ili više) tetrapirolnih fikobilinskih hromofora. Ovi obojeni proteini poseduju obećavajući potencijal da zamene sintetičke kolorante u prehrambenoj industriji. Međutim, neophodni termalni tretmani hrane bi imali štetan efekat na strukturu ovih proteina, samim tim i na njihovu boju, što značajno ograničava primenu ovih proteina u industrijske svrhe. U ovom radu je preliminarno ispitan uticaj glukoze, fruktoze, skroba i saharoze na termalnu stabilizaciju C-fikocijanina (C-PC; iz mikroalge Spirulina Pacifica) i R-fikocijanina (R-PC iz crvene alge Porphira spp.) na neutralnoj (fiziološkoj) pH. Rezultati ukazuju da postoji značajna termalna stabilizacija C-PC u prisustvu (viškova) glukoze i saharoze. Termalna stabilnost R-PC nije bila očigledna u prisustvu navedenih šećera, pod primenjenim ekpserimentalnim uslovima, ali dobijeni rezultati ukazuju da dolazi do delimične stabilizacije sekundarnih strukura ovog proteina. Dobijeni rezultati su dobra polazna osnova za dalja ispitivanja stabilizacije boje fikobilinskih proteina za širu primenu u industriji hrane i pića.", title = "Ispitivanje termalne stabilnosti purifikovanih C-fikocijanina i R-fikocijanina u prisustvu odabranih ugljenih hidrata", pages = "1-31", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5590" }
Veličković, L.. (2022). Ispitivanje termalne stabilnosti purifikovanih C-fikocijanina i R-fikocijanina u prisustvu odabranih ugljenih hidrata. , 1-31. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5590
Veličković L. Ispitivanje termalne stabilnosti purifikovanih C-fikocijanina i R-fikocijanina u prisustvu odabranih ugljenih hidrata. 2022;:1-31. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5590 .
Veličković, Luka, "Ispitivanje termalne stabilnosti purifikovanih C-fikocijanina i R-fikocijanina u prisustvu odabranih ugljenih hidrata" (2022):1-31, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5590 .