Faculty of Chemistry Repository - Cherry
University of Belgrade - Faculty of Chemistry
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   Cherry
  • Hemijski fakultet
  • Master radovi
  • View Item
  •   Cherry
  • Hemijski fakultet
  • Master radovi
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ispitivanje termalne stabilnosti purifikovanih C-fikocijanina i R-fikocijanina u prisustvu odabranih ugljenih hidrata

Authorized Users Only
2022
Authors
Veličković, Luka
Contributors
Nikolić, Milan
Gligorijević, Nikola
Master Thesis (Published version)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metadata
Show full item record
Abstract
Fotosintetski fikobilinski proteini (PBP) cijanobakterija (modro-zelene alge) i crvenih algi sve se više koriste u industriji hrane (živopisna boja) i biomedicini (snažna bioaktivna svojstva). Jedinstvena fizičko-hemijska svojstva PBP pre svega potiču od neproteinskog dela molekula, tj. kovalentno vezanih (jedna ili više) tetrapirolnih fikobilinskih hromofora. Ovi obojeni proteini poseduju obećavajući potencijal da zamene sintetičke kolorante u prehrambenoj industriji. Međutim, neophodni termalni tretmani hrane bi imali štetan efekat na strukturu ovih proteina, samim tim i na njihovu boju, što značajno ograničava primenu ovih proteina u industrijske svrhe. U ovom radu je preliminarno ispitan uticaj glukoze, fruktoze, skroba i saharoze na termalnu stabilizaciju C-fikocijanina (C-PC; iz mikroalge Spirulina Pacifica) i R-fikocijanina (R-PC iz crvene alge Porphira spp.) na neutralnoj (fiziološkoj) pH. Rezultati ukazuju da postoji značajna termalna stabilizacija C-PC u prisustvu (viškova) g...lukoze i saharoze. Termalna stabilnost R-PC nije bila očigledna u prisustvu navedenih šećera, pod primenjenim ekpserimentalnim uslovima, ali dobijeni rezultati ukazuju da dolazi do delimične stabilizacije sekundarnih strukura ovog proteina. Dobijeni rezultati su dobra polazna osnova za dalja ispitivanja stabilizacije boje fikobilinskih proteina za širu primenu u industriji hrane i pića.

Keywords:
fikobilinski proteini / C-fikocijanin / R-fikocijanin / termalna stabilnost / ugljeni hidrati
Source:
2022, 1-31
Funding / projects:
  • ANSO, Project No. ANSO-CR-PP-2021-01
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5590
URI
http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5590
Collections
  • Master radovi
  • PRESSION
Institution/Community
Hemijski fakultet
TY  - THES
AU  - Veličković, Luka
PY  - 2022
UR  - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5590
AB  - Fotosintetski fikobilinski proteini (PBP) cijanobakterija (modro-zelene alge) i crvenih algi sve se više koriste u industriji hrane (živopisna boja) i biomedicini (snažna bioaktivna svojstva). Jedinstvena fizičko-hemijska svojstva PBP pre svega potiču od neproteinskog dela molekula, tj. kovalentno vezanih (jedna ili više) tetrapirolnih fikobilinskih hromofora. Ovi obojeni proteini poseduju obećavajući potencijal da zamene sintetičke kolorante u prehrambenoj industriji. Međutim, neophodni termalni tretmani hrane bi imali štetan efekat na strukturu ovih proteina, samim tim i na njihovu boju, što značajno ograničava primenu ovih proteina u industrijske svrhe. U ovom radu je preliminarno ispitan uticaj glukoze, fruktoze, skroba i saharoze na termalnu stabilizaciju C-fikocijanina (C-PC; iz mikroalge Spirulina Pacifica) i R-fikocijanina (R-PC iz crvene alge Porphira spp.) na neutralnoj (fiziološkoj) pH. Rezultati ukazuju da postoji značajna termalna stabilizacija C-PC u prisustvu (viškova) glukoze i saharoze. Termalna stabilnost R-PC nije bila očigledna u prisustvu navedenih šećera, pod primenjenim ekpserimentalnim uslovima, ali dobijeni rezultati ukazuju da dolazi do delimične stabilizacije sekundarnih strukura ovog proteina. Dobijeni rezultati su dobra polazna osnova za dalja ispitivanja stabilizacije boje fikobilinskih proteina za širu primenu u industriji hrane i pića.
T1  - Ispitivanje termalne stabilnosti purifikovanih C-fikocijanina i R-fikocijanina u prisustvu odabranih ugljenih hidrata
SP  - 1
EP  - 31
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5590
ER  - 
@mastersthesis{
author = "Veličković, Luka",
year = "2022",
abstract = "Fotosintetski fikobilinski proteini (PBP) cijanobakterija (modro-zelene alge) i crvenih algi sve se više koriste u industriji hrane (živopisna boja) i biomedicini (snažna bioaktivna svojstva). Jedinstvena fizičko-hemijska svojstva PBP pre svega potiču od neproteinskog dela molekula, tj. kovalentno vezanih (jedna ili više) tetrapirolnih fikobilinskih hromofora. Ovi obojeni proteini poseduju obećavajući potencijal da zamene sintetičke kolorante u prehrambenoj industriji. Međutim, neophodni termalni tretmani hrane bi imali štetan efekat na strukturu ovih proteina, samim tim i na njihovu boju, što značajno ograničava primenu ovih proteina u industrijske svrhe. U ovom radu je preliminarno ispitan uticaj glukoze, fruktoze, skroba i saharoze na termalnu stabilizaciju C-fikocijanina (C-PC; iz mikroalge Spirulina Pacifica) i R-fikocijanina (R-PC iz crvene alge Porphira spp.) na neutralnoj (fiziološkoj) pH. Rezultati ukazuju da postoji značajna termalna stabilizacija C-PC u prisustvu (viškova) glukoze i saharoze. Termalna stabilnost R-PC nije bila očigledna u prisustvu navedenih šećera, pod primenjenim ekpserimentalnim uslovima, ali dobijeni rezultati ukazuju da dolazi do delimične stabilizacije sekundarnih strukura ovog proteina. Dobijeni rezultati su dobra polazna osnova za dalja ispitivanja stabilizacije boje fikobilinskih proteina za širu primenu u industriji hrane i pića.",
title = "Ispitivanje termalne stabilnosti purifikovanih C-fikocijanina i R-fikocijanina u prisustvu odabranih ugljenih hidrata",
pages = "1-31",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5590"
}
Veličković, L.. (2022). Ispitivanje termalne stabilnosti purifikovanih C-fikocijanina i R-fikocijanina u prisustvu odabranih ugljenih hidrata. , 1-31.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5590
Veličković L. Ispitivanje termalne stabilnosti purifikovanih C-fikocijanina i R-fikocijanina u prisustvu odabranih ugljenih hidrata. 2022;:1-31.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5590 .
Veličković, Luka, "Ispitivanje termalne stabilnosti purifikovanih C-fikocijanina i R-fikocijanina u prisustvu odabranih ugljenih hidrata" (2022):1-31,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5590 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CHERRY - CHEmistry RepositoRY | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CHERRY - CHEmistry RepositoRY | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB