Izolovanje i karakterizacija izoformi tropomiozina iz brašnjavog crva (Tenebrio molitor)
Authorized Users Only
2023
Bachelor Thesis (Published version)

Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metadata
Show full item recordAbstract
Porast svetske populacije uz iscrpljivanje prirodnih resursa na Zemlji, pokrenulo je pitanje i održivost postojenje poljoprivredne proizvodnje u obezbeđivanju dovoljne količine bezbedne hrane u budućnosti. Jestivi insekti su se nametnuli kao alternativa postojećom konvecionalnom stočarstvu i živinarstvu, zbog manjeg uticaja na životnu sredinu i bolje konverzije proteina hrane u proteine insekata u odnosu na svinje, ovcem goveda ili piliće. Mada su jestivi insekti kroz istoriju bili deo tradicionalne ishane za narode koji su vekovima živeli na teritoriji jugo-istočne Azije, Australije, Južne Amerike i Australije, za većinu stanovnika Evrope, Azije i severne Azije oni su hrana koja treba da bude prihvaćena obzirom na osećaj odvratnosti koje stanovnici ovih zemalja imaju prema insektima. Osim ovoga, pitanja kao što su uzgoj insekata na industrijskoj skali, automatizaciju celog postupka gajenja i obrade insekata, mikrobiološka i hemijska ispravnost ovih proizvoda i alergeni potencijal nove... hrane još nisu dobila odgovor.
U ovom diplomskom radu, prvo je razvijen je protokol za izolovanje i prečiščavanje tropomiozina iz brašnjavog crva (Tenebrio molitore). Količina i elektroforetski profil proteina u pojedinim fazama izolovanja i prečićavanja upoređeni su vizuelno pomoću SDS PAGE. Nakon poslednjeg koraka prečišćavanja na jonoizmenjivačkoj koloni na Q-Sepharose dobijene su dve frakcije, koje su rasoljene i skoncentrovane i u njima je određena koncentracija proteina BCA metodom. U sledećem koraku izoforme tropomiozina iz dobijene dve frakcije su okarakterisane po molekulskoj masi i pI vrednosti na osnovu 2D SDS elektroforeze, a zatim su dalje analizirane masenom spektroskopijom nakon tripsinske digestije. U poslednjem koraku, imunoblotom je upoređena specifičnost vezivanja izolovanog tropomiozina iz brašnjavog crva i drugih beskičmenjaka kao što su kozice, dagnje, školjke i cvrčci prema mišijem anti-kozice tropomiozin monoklonskom antitelu.
Keywords:
brašnjavi crv / tropomiozin / alergeni hrane / masena spektroskopija / peptidiSource:
2023, 1-53Funding / projects:
- Ministry of Education, Science and Technological Development, Republic of Serbia, Grant no. 200168 (University of Belgrade, Faculty of Chemistry) (RS-200168)
- Projekat Evropske Unije Horizon2020 broj No 965173
- Srpska akademija nauka i umetnosti broj F-26.
Collections
Institution/Community
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Jovanović, Višnja PY - 2023 UR - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/6104 AB - Porast svetske populacije uz iscrpljivanje prirodnih resursa na Zemlji, pokrenulo je pitanje i održivost postojenje poljoprivredne proizvodnje u obezbeđivanju dovoljne količine bezbedne hrane u budućnosti. Jestivi insekti su se nametnuli kao alternativa postojećom konvecionalnom stočarstvu i živinarstvu, zbog manjeg uticaja na životnu sredinu i bolje konverzije proteina hrane u proteine insekata u odnosu na svinje, ovcem goveda ili piliće. Mada su jestivi insekti kroz istoriju bili deo tradicionalne ishane za narode koji su vekovima živeli na teritoriji jugo-istočne Azije, Australije, Južne Amerike i Australije, za većinu stanovnika Evrope, Azije i severne Azije oni su hrana koja treba da bude prihvaćena obzirom na osećaj odvratnosti koje stanovnici ovih zemalja imaju prema insektima. Osim ovoga, pitanja kao što su uzgoj insekata na industrijskoj skali, automatizaciju celog postupka gajenja i obrade insekata, mikrobiološka i hemijska ispravnost ovih proizvoda i alergeni potencijal nove hrane još nisu dobila odgovor. U ovom diplomskom radu, prvo je razvijen je protokol za izolovanje i prečiščavanje tropomiozina iz brašnjavog crva (Tenebrio molitore). Količina i elektroforetski profil proteina u pojedinim fazama izolovanja i prečićavanja upoređeni su vizuelno pomoću SDS PAGE. Nakon poslednjeg koraka prečišćavanja na jonoizmenjivačkoj koloni na Q-Sepharose dobijene su dve frakcije, koje su rasoljene i skoncentrovane i u njima je određena koncentracija proteina BCA metodom. U sledećem koraku izoforme tropomiozina iz dobijene dve frakcije su okarakterisane po molekulskoj masi i pI vrednosti na osnovu 2D SDS elektroforeze, a zatim su dalje analizirane masenom spektroskopijom nakon tripsinske digestije. U poslednjem koraku, imunoblotom je upoređena specifičnost vezivanja izolovanog tropomiozina iz brašnjavog crva i drugih beskičmenjaka kao što su kozice, dagnje, školjke i cvrčci prema mišijem anti-kozice tropomiozin monoklonskom antitelu. T1 - Izolovanje i karakterizacija izoformi tropomiozina iz brašnjavog crva (Tenebrio molitor) SP - 1 EP - 53 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6104 ER -
@misc{ author = "Jovanović, Višnja", year = "2023", abstract = "Porast svetske populacije uz iscrpljivanje prirodnih resursa na Zemlji, pokrenulo je pitanje i održivost postojenje poljoprivredne proizvodnje u obezbeđivanju dovoljne količine bezbedne hrane u budućnosti. Jestivi insekti su se nametnuli kao alternativa postojećom konvecionalnom stočarstvu i živinarstvu, zbog manjeg uticaja na životnu sredinu i bolje konverzije proteina hrane u proteine insekata u odnosu na svinje, ovcem goveda ili piliće. Mada su jestivi insekti kroz istoriju bili deo tradicionalne ishane za narode koji su vekovima živeli na teritoriji jugo-istočne Azije, Australije, Južne Amerike i Australije, za većinu stanovnika Evrope, Azije i severne Azije oni su hrana koja treba da bude prihvaćena obzirom na osećaj odvratnosti koje stanovnici ovih zemalja imaju prema insektima. Osim ovoga, pitanja kao što su uzgoj insekata na industrijskoj skali, automatizaciju celog postupka gajenja i obrade insekata, mikrobiološka i hemijska ispravnost ovih proizvoda i alergeni potencijal nove hrane još nisu dobila odgovor. U ovom diplomskom radu, prvo je razvijen je protokol za izolovanje i prečiščavanje tropomiozina iz brašnjavog crva (Tenebrio molitore). Količina i elektroforetski profil proteina u pojedinim fazama izolovanja i prečićavanja upoređeni su vizuelno pomoću SDS PAGE. Nakon poslednjeg koraka prečišćavanja na jonoizmenjivačkoj koloni na Q-Sepharose dobijene su dve frakcije, koje su rasoljene i skoncentrovane i u njima je određena koncentracija proteina BCA metodom. U sledećem koraku izoforme tropomiozina iz dobijene dve frakcije su okarakterisane po molekulskoj masi i pI vrednosti na osnovu 2D SDS elektroforeze, a zatim su dalje analizirane masenom spektroskopijom nakon tripsinske digestije. U poslednjem koraku, imunoblotom je upoređena specifičnost vezivanja izolovanog tropomiozina iz brašnjavog crva i drugih beskičmenjaka kao što su kozice, dagnje, školjke i cvrčci prema mišijem anti-kozice tropomiozin monoklonskom antitelu.", title = "Izolovanje i karakterizacija izoformi tropomiozina iz brašnjavog crva (Tenebrio molitor)", pages = "1-53", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6104" }
Jovanović, V.. (2023). Izolovanje i karakterizacija izoformi tropomiozina iz brašnjavog crva (Tenebrio molitor). , 1-53. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6104
Jovanović V. Izolovanje i karakterizacija izoformi tropomiozina iz brašnjavog crva (Tenebrio molitor). 2023;:1-53. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6104 .
Jovanović, Višnja, "Izolovanje i karakterizacija izoformi tropomiozina iz brašnjavog crva (Tenebrio molitor)" (2023):1-53, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6104 .