Faculty of Chemistry Repository - Cherry
University of Belgrade - Faculty of Chemistry
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   Cherry
  • Hemijski fakultet / Faculty of Chemistry
  • Master radovi / Master thesis
  • View Item
  •   Cherry
  • Hemijski fakultet / Faculty of Chemistry
  • Master radovi / Master thesis
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Određivanje stepena adulteracije začinskog origana listovima masline, pomoću visoko-efikasne tankoslojne hromatografije, digitalne fotografije i multivarijantnog modelovanja

Authorized Users Only
2023
Authors
Draganić, Anđela
Contributors
Andrić, Filip
Master Thesis (Published version)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metadata
Show full item record
Abstract
Prevara u globalnom lancu snabdevanja hranom postaje sve češća zbog ogromnih profita povezanih sa ovom vrstom kriminalnih aktivnosti. Prehrambeni proizvodi i sastojci koji su skupi i deo su složenih lanaca snabdevanja su posebno ranjivi. I bilje i začini savršeno odgovaraju ovim kriterijumima, a ipak strategije za otkrivanje lažnog falsifikovanja još uvek nisu toliko snažne. Cilj ovog rada je razvoj i primena metode za određivanje stepena adulteracije listova začinskog origana zasnovane na visoko-efikasnoj tankoslojnoj hromatografiji, kao brzoj i relativno jefitnoj analitičkoj tehnici. U ovom slučaju listovi masline su korišćeni kao adulterant. U tu svrhu analizirano je 24 uzorka, od toga četiri čestih uzoraka origana, četiri uzoraka maslina i 16 uzoraka smeša napravljenih u procentima od 5, 10, 20 i 50% dodatog maslinovog lišća. Nakon ekstrakcije metanolom potpomognute ultrazvukom, hromatogrami su razvijeni. Ispitano je pet različitih derivatizacionih hromatografski...h postupaka (sa AlCl3 - detekcija flavonoida; sa NEU reagensom – detekcija polifenola, sa FeCl3 – detekcija fenolnih jedinjenja, sa anizaldehidom – detekcija terpenoida i steroida, sa DPPH reagensom – detekcija antioksidativnih komponenti). Digitalne fotografije dobijenih hromatograma su prevedene u linijske profile, a dati profili su dalje podvrgnuti multivarijantnoj analizi podataka kako bi se klasifikacioni i regresioni modeli te eventualno otkrili markeri falsifikovanja.

Keywords:
origano / maslina / adulteracija / HPTLC / statistička analiza / linearna regresija / diskiriminantna analiza
Source:
2023, 2-45
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6109
URI
http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/6109
Collections
  • Master radovi / Master thesis
Institution/Community
Hemijski fakultet / Faculty of Chemistry
TY  - THES
AU  - Draganić, Anđela
PY  - 2023
UR  - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/6109
AB  - Prevara u globalnom lancu snabdevanja hranom postaje sve češća zbog ogromnih profita 
povezanih sa ovom vrstom kriminalnih aktivnosti. Prehrambeni proizvodi i sastojci koji su skupi 
i deo su složenih lanaca snabdevanja su posebno ranjivi. I bilje i začini savršeno odgovaraju ovim 
kriterijumima, a ipak strategije za otkrivanje lažnog falsifikovanja još uvek nisu toliko snažne.
Cilj ovog rada je razvoj i primena metode za određivanje stepena adulteracije listova začinskog 
origana zasnovane na visoko-efikasnoj tankoslojnoj hromatografiji, kao brzoj i relativno jefitnoj 
analitičkoj tehnici. U ovom slučaju listovi masline su korišćeni kao adulterant. U tu svrhu 
analizirano je 24 uzorka, od toga četiri čestih uzoraka origana, četiri uzoraka maslina i 16 uzoraka 
smeša napravljenih u procentima od 5, 10, 20 i 50% dodatog maslinovog lišća. Nakon ekstrakcije 
metanolom potpomognute ultrazvukom, hromatogrami su razvijeni. Ispitano je pet različitih 
derivatizacionih hromatografskih postupaka (sa AlCl3 - detekcija flavonoida; sa NEU reagensom 
– detekcija polifenola, sa FeCl3 – detekcija fenolnih jedinjenja, sa anizaldehidom – detekcija 
terpenoida i steroida, sa DPPH reagensom – detekcija antioksidativnih komponenti). Digitalne 
fotografije dobijenih hromatograma su prevedene u linijske profile, a dati profili su dalje 
podvrgnuti multivarijantnoj analizi podataka kako bi se klasifikacioni i regresioni modeli te 
eventualno otkrili markeri falsifikovanja.
T1  - Određivanje stepena adulteracije začinskog origana listovima masline, pomoću visoko-efikasne tankoslojne hromatografije,  digitalne fotografije i multivarijantnog modelovanja
SP  - 2
EP  - 45
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6109
ER  - 
@mastersthesis{
author = "Draganić, Anđela",
year = "2023",
abstract = "Prevara u globalnom lancu snabdevanja hranom postaje sve češća zbog ogromnih profita 
povezanih sa ovom vrstom kriminalnih aktivnosti. Prehrambeni proizvodi i sastojci koji su skupi 
i deo su složenih lanaca snabdevanja su posebno ranjivi. I bilje i začini savršeno odgovaraju ovim 
kriterijumima, a ipak strategije za otkrivanje lažnog falsifikovanja još uvek nisu toliko snažne.
Cilj ovog rada je razvoj i primena metode za određivanje stepena adulteracije listova začinskog 
origana zasnovane na visoko-efikasnoj tankoslojnoj hromatografiji, kao brzoj i relativno jefitnoj 
analitičkoj tehnici. U ovom slučaju listovi masline su korišćeni kao adulterant. U tu svrhu 
analizirano je 24 uzorka, od toga četiri čestih uzoraka origana, četiri uzoraka maslina i 16 uzoraka 
smeša napravljenih u procentima od 5, 10, 20 i 50% dodatog maslinovog lišća. Nakon ekstrakcije 
metanolom potpomognute ultrazvukom, hromatogrami su razvijeni. Ispitano je pet različitih 
derivatizacionih hromatografskih postupaka (sa AlCl3 - detekcija flavonoida; sa NEU reagensom 
– detekcija polifenola, sa FeCl3 – detekcija fenolnih jedinjenja, sa anizaldehidom – detekcija 
terpenoida i steroida, sa DPPH reagensom – detekcija antioksidativnih komponenti). Digitalne 
fotografije dobijenih hromatograma su prevedene u linijske profile, a dati profili su dalje 
podvrgnuti multivarijantnoj analizi podataka kako bi se klasifikacioni i regresioni modeli te 
eventualno otkrili markeri falsifikovanja.",
title = "Određivanje stepena adulteracije začinskog origana listovima masline, pomoću visoko-efikasne tankoslojne hromatografije,  digitalne fotografije i multivarijantnog modelovanja",
pages = "2-45",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6109"
}
Draganić, A.. (2023). Određivanje stepena adulteracije začinskog origana listovima masline, pomoću visoko-efikasne tankoslojne hromatografije,  digitalne fotografije i multivarijantnog modelovanja. , 2-45.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6109
Draganić A. Određivanje stepena adulteracije začinskog origana listovima masline, pomoću visoko-efikasne tankoslojne hromatografije,  digitalne fotografije i multivarijantnog modelovanja. 2023;:2-45.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6109 .
Draganić, Anđela, "Određivanje stepena adulteracije začinskog origana listovima masline, pomoću visoko-efikasne tankoslojne hromatografije,  digitalne fotografije i multivarijantnog modelovanja" (2023):2-45,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6109 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CHERRY - CHEmistry RepositoRY | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About CHERRY - CHEmistry RepositoRY | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB