Određivanje stepena adulteracije začinskog origana listovima masline, pomoću visoko-efikasne tankoslojne hromatografije, digitalne fotografije i multivarijantnog modelovanja
Authorized Users Only
2023
Master Thesis (Published version)

Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metadata
Show full item recordAbstract
Prevara u globalnom lancu snabdevanja hranom postaje sve češća zbog ogromnih profita
povezanih sa ovom vrstom kriminalnih aktivnosti. Prehrambeni proizvodi i sastojci koji su skupi
i deo su složenih lanaca snabdevanja su posebno ranjivi. I bilje i začini savršeno odgovaraju ovim
kriterijumima, a ipak strategije za otkrivanje lažnog falsifikovanja još uvek nisu toliko snažne.
Cilj ovog rada je razvoj i primena metode za određivanje stepena adulteracije listova začinskog
origana zasnovane na visoko-efikasnoj tankoslojnoj hromatografiji, kao brzoj i relativno jefitnoj
analitičkoj tehnici. U ovom slučaju listovi masline su korišćeni kao adulterant. U tu svrhu
analizirano je 24 uzorka, od toga četiri čestih uzoraka origana, četiri uzoraka maslina i 16 uzoraka
smeša napravljenih u procentima od 5, 10, 20 i 50% dodatog maslinovog lišća. Nakon ekstrakcije
metanolom potpomognute ultrazvukom, hromatogrami su razvijeni. Ispitano je pet različitih
derivatizacionih hromatografski...h postupaka (sa AlCl3 - detekcija flavonoida; sa NEU reagensom
– detekcija polifenola, sa FeCl3 – detekcija fenolnih jedinjenja, sa anizaldehidom – detekcija
terpenoida i steroida, sa DPPH reagensom – detekcija antioksidativnih komponenti). Digitalne
fotografije dobijenih hromatograma su prevedene u linijske profile, a dati profili su dalje
podvrgnuti multivarijantnoj analizi podataka kako bi se klasifikacioni i regresioni modeli te
eventualno otkrili markeri falsifikovanja.
Keywords:
origano / maslina / adulteracija / HPTLC / statistička analiza / linearna regresija / diskiriminantna analizaSource:
2023, 2-45Collections
Institution/Community
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Draganić, Anđela PY - 2023 UR - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/6109 AB - Prevara u globalnom lancu snabdevanja hranom postaje sve češća zbog ogromnih profita povezanih sa ovom vrstom kriminalnih aktivnosti. Prehrambeni proizvodi i sastojci koji su skupi i deo su složenih lanaca snabdevanja su posebno ranjivi. I bilje i začini savršeno odgovaraju ovim kriterijumima, a ipak strategije za otkrivanje lažnog falsifikovanja još uvek nisu toliko snažne. Cilj ovog rada je razvoj i primena metode za određivanje stepena adulteracije listova začinskog origana zasnovane na visoko-efikasnoj tankoslojnoj hromatografiji, kao brzoj i relativno jefitnoj analitičkoj tehnici. U ovom slučaju listovi masline su korišćeni kao adulterant. U tu svrhu analizirano je 24 uzorka, od toga četiri čestih uzoraka origana, četiri uzoraka maslina i 16 uzoraka smeša napravljenih u procentima od 5, 10, 20 i 50% dodatog maslinovog lišća. Nakon ekstrakcije metanolom potpomognute ultrazvukom, hromatogrami su razvijeni. Ispitano je pet različitih derivatizacionih hromatografskih postupaka (sa AlCl3 - detekcija flavonoida; sa NEU reagensom – detekcija polifenola, sa FeCl3 – detekcija fenolnih jedinjenja, sa anizaldehidom – detekcija terpenoida i steroida, sa DPPH reagensom – detekcija antioksidativnih komponenti). Digitalne fotografije dobijenih hromatograma su prevedene u linijske profile, a dati profili su dalje podvrgnuti multivarijantnoj analizi podataka kako bi se klasifikacioni i regresioni modeli te eventualno otkrili markeri falsifikovanja. T1 - Određivanje stepena adulteracije začinskog origana listovima masline, pomoću visoko-efikasne tankoslojne hromatografije, digitalne fotografije i multivarijantnog modelovanja SP - 2 EP - 45 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6109 ER -
@mastersthesis{ author = "Draganić, Anđela", year = "2023", abstract = "Prevara u globalnom lancu snabdevanja hranom postaje sve češća zbog ogromnih profita povezanih sa ovom vrstom kriminalnih aktivnosti. Prehrambeni proizvodi i sastojci koji su skupi i deo su složenih lanaca snabdevanja su posebno ranjivi. I bilje i začini savršeno odgovaraju ovim kriterijumima, a ipak strategije za otkrivanje lažnog falsifikovanja još uvek nisu toliko snažne. Cilj ovog rada je razvoj i primena metode za određivanje stepena adulteracije listova začinskog origana zasnovane na visoko-efikasnoj tankoslojnoj hromatografiji, kao brzoj i relativno jefitnoj analitičkoj tehnici. U ovom slučaju listovi masline su korišćeni kao adulterant. U tu svrhu analizirano je 24 uzorka, od toga četiri čestih uzoraka origana, četiri uzoraka maslina i 16 uzoraka smeša napravljenih u procentima od 5, 10, 20 i 50% dodatog maslinovog lišća. Nakon ekstrakcije metanolom potpomognute ultrazvukom, hromatogrami su razvijeni. Ispitano je pet različitih derivatizacionih hromatografskih postupaka (sa AlCl3 - detekcija flavonoida; sa NEU reagensom – detekcija polifenola, sa FeCl3 – detekcija fenolnih jedinjenja, sa anizaldehidom – detekcija terpenoida i steroida, sa DPPH reagensom – detekcija antioksidativnih komponenti). Digitalne fotografije dobijenih hromatograma su prevedene u linijske profile, a dati profili su dalje podvrgnuti multivarijantnoj analizi podataka kako bi se klasifikacioni i regresioni modeli te eventualno otkrili markeri falsifikovanja.", title = "Određivanje stepena adulteracije začinskog origana listovima masline, pomoću visoko-efikasne tankoslojne hromatografije, digitalne fotografije i multivarijantnog modelovanja", pages = "2-45", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6109" }
Draganić, A.. (2023). Određivanje stepena adulteracije začinskog origana listovima masline, pomoću visoko-efikasne tankoslojne hromatografije, digitalne fotografije i multivarijantnog modelovanja. , 2-45. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6109
Draganić A. Određivanje stepena adulteracije začinskog origana listovima masline, pomoću visoko-efikasne tankoslojne hromatografije, digitalne fotografije i multivarijantnog modelovanja. 2023;:2-45. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6109 .
Draganić, Anđela, "Određivanje stepena adulteracije začinskog origana listovima masline, pomoću visoko-efikasne tankoslojne hromatografije, digitalne fotografije i multivarijantnog modelovanja" (2023):2-45, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6109 .