Promena antioksidativnih svojstava ekstrakta šipurka (Rosa canina) tokom in vitro digestije
Само за регистроване кориснике
2023
Мастер/магистарски рад (Објављена верзија)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Trenutno dostupni podaci mnogobrojnih istraživanja ukazuju na izraziti antioksidativni
kapacitet šipurka (Rosa canina). Međutim, nedostaju podaci vezani za promenu
antioksidativnog kapaciteta tokom in vitro digestije. Cilj ovog master rada je da se utvrdi
promena antioksidativnog kapaciteta ekstrakta šipurka tokom in vitro digestije. Promena
antioksidativnog kapaciteta praćena je primenom šest antioksidativnih testova: Folin-Ciocalteu
test redukcionog kapaciteta (FCR), test ukupnog antioksidativnog kapaciteta (ABTS), test
antioksidativne aktivnosti (DPPH), test redukujuće moći (FRP), elektrohemijski test primenom
ciklične voltametrije (CV) i elektrohemijski test primenom diferencijalne pulsne voltametrije
(DPV). Dobijeni rezultati svih korišćenih testova ukazuju da nakon in vitro digestije dolazi do
smanjenja antioksidativne aktivnosti. Takođe, dobijeni rezultati DPPH testa ukazuju da tokom
in vitro digestije ne dolazi do oslobađanja nepolarnih jedinjenja koja posed...uju antioksidativnu
aktivnost. Testirana je i antimikrobna aktivnost nedigestovanog ekstrakta šipurka i
digestovanih frakcija na rast E. coli. Utvrđeno je da ne postoji antimikrobna aktivnost.
Кључне речи:
šipurak / antioksidativni kapacitet / FCR / ABTS / DPPH / FRP / CV / DPV / antimikrobna aktivnostИзвор:
2023, 1-70Колекције
Институција/група
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Tubić, Lora PY - 2023 UR - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/6129 AB - Trenutno dostupni podaci mnogobrojnih istraživanja ukazuju na izraziti antioksidativni kapacitet šipurka (Rosa canina). Međutim, nedostaju podaci vezani za promenu antioksidativnog kapaciteta tokom in vitro digestije. Cilj ovog master rada je da se utvrdi promena antioksidativnog kapaciteta ekstrakta šipurka tokom in vitro digestije. Promena antioksidativnog kapaciteta praćena je primenom šest antioksidativnih testova: Folin-Ciocalteu test redukcionog kapaciteta (FCR), test ukupnog antioksidativnog kapaciteta (ABTS), test antioksidativne aktivnosti (DPPH), test redukujuće moći (FRP), elektrohemijski test primenom ciklične voltametrije (CV) i elektrohemijski test primenom diferencijalne pulsne voltametrije (DPV). Dobijeni rezultati svih korišćenih testova ukazuju da nakon in vitro digestije dolazi do smanjenja antioksidativne aktivnosti. Takođe, dobijeni rezultati DPPH testa ukazuju da tokom in vitro digestije ne dolazi do oslobađanja nepolarnih jedinjenja koja poseduju antioksidativnu aktivnost. Testirana je i antimikrobna aktivnost nedigestovanog ekstrakta šipurka i digestovanih frakcija na rast E. coli. Utvrđeno je da ne postoji antimikrobna aktivnost. T1 - Promena antioksidativnih svojstava ekstrakta šipurka (Rosa canina) tokom in vitro digestije SP - 1 EP - 70 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6129 ER -
@mastersthesis{ author = "Tubić, Lora", year = "2023", abstract = "Trenutno dostupni podaci mnogobrojnih istraživanja ukazuju na izraziti antioksidativni kapacitet šipurka (Rosa canina). Međutim, nedostaju podaci vezani za promenu antioksidativnog kapaciteta tokom in vitro digestije. Cilj ovog master rada je da se utvrdi promena antioksidativnog kapaciteta ekstrakta šipurka tokom in vitro digestije. Promena antioksidativnog kapaciteta praćena je primenom šest antioksidativnih testova: Folin-Ciocalteu test redukcionog kapaciteta (FCR), test ukupnog antioksidativnog kapaciteta (ABTS), test antioksidativne aktivnosti (DPPH), test redukujuće moći (FRP), elektrohemijski test primenom ciklične voltametrije (CV) i elektrohemijski test primenom diferencijalne pulsne voltametrije (DPV). Dobijeni rezultati svih korišćenih testova ukazuju da nakon in vitro digestije dolazi do smanjenja antioksidativne aktivnosti. Takođe, dobijeni rezultati DPPH testa ukazuju da tokom in vitro digestije ne dolazi do oslobađanja nepolarnih jedinjenja koja poseduju antioksidativnu aktivnost. Testirana je i antimikrobna aktivnost nedigestovanog ekstrakta šipurka i digestovanih frakcija na rast E. coli. Utvrđeno je da ne postoji antimikrobna aktivnost.", title = "Promena antioksidativnih svojstava ekstrakta šipurka (Rosa canina) tokom in vitro digestije", pages = "1-70", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6129" }
Tubić, L.. (2023). Promena antioksidativnih svojstava ekstrakta šipurka (Rosa canina) tokom in vitro digestije. , 1-70. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6129
Tubić L. Promena antioksidativnih svojstava ekstrakta šipurka (Rosa canina) tokom in vitro digestije. 2023;:1-70. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6129 .
Tubić, Lora, "Promena antioksidativnih svojstava ekstrakta šipurka (Rosa canina) tokom in vitro digestije" (2023):1-70, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6129 .