N-3 Polyunsaturated Acids in Erythrocyte Phospholipids Are Associated with Insulin Sensitivity in Obese Patients on a Typical Serbian Diet
Zastupljenost n-3 polinezasićenih masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita i insulinska senzitivnost kod gojaznih osoba pri tipičnoj ishrani podneblja Srbije
2009
Authors
Takić, Marija M.Ristić-Medić, Danijela
Mandić, Ljuba M.
Glibetic, Marija
Arsic, Aleksandra
Debeljak-Martacic, Jasmina
Ristic-Oddiano, Gordana
Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
This study examines the relationship between erythrocyte phospholipid FA composition and insulin sensitivity in obese patients on a typical Serbian diet. In 30 patients, two insulin sensitivity groups were formed and their FAs analyzed. The shares of 22:5n-3, 22:6n-3, and total n-3 PUFAs, as well as a measure of Delta 5 desaturase activity (the 20:4n-6/20:3n-6 ratio) were lower in the insulin resistance group compared to the normal glucose tolerance group. The fasting insulin level and HOMA value were inversely related to the percentage of 22:5n-3, 22:6n-3, and total n-3 PUFAs. Our data indicate that the percentage of n-3 PUFAs in erythrocyte phospholipids is linked with insulin sensitivity parameters in obese patients.
Masnokiselinski sastav membrana, koji se bar delimično može modifikovati dijetarnim unosom masnih kiselina, igra važnu ulogu u senzitivnosti na insulin. Cilj ove studije bio je ispitivanje veze između senzitivnosti na insulin i masnokiselinskog sastava fosfolipida eritrocita kod gojaznih osoba. Trideset umereno gojaznih/gojaznih nedijabetičara sa hiperlipoproteinemijama (ukupni holesterol gt 5.2 mmol/l, LDL-holesterol gt 3.4 mmol/l) podeljeni su u dve grupe, koristeći HOMA vrednost kao parametar senzitivnosti na insulin: grupu sa normalnom tolerancom na glukozu (NTG) i grupu sa rezistencijom na insulin (IR). Ukupni lipidi eritrocita su estrahovani i fosfolipidi izolovani tankoslojnom hromatografijom. Posle metilovanja masne kiseline analizirane su gasno-tečnom hromatografijom. Zastupljenost 22:5n-3 (p lt 0.01), 22:6n-3 (p lt 0.01), ukupnih n-3 polinezasićenih masnih kiselina (p lt 0.001) i odnos zastupljenosti 20:4n-6/20:3n-6 (pokazatelja aktivnosti delta-5 desaturaze) (p lt... 0.05) su sniženi u IR grupi u poređenju sa NGT grupom. Nivo insulina natašte i HOMA vrednost inverntno su povezani sa zastupljenošću 22:5n-3 (p lt 0.05), 22:6n-3 (p lt 0.01) i ukupnim n-3 polinezasićenim kiselinama (p lt 0.01). Naši rezultati pokazuju da je nivo n-3 masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita povezan sa senzitivnošću na insulin kod gojaznih osoba na ishrani tipičnoj za podneblje Srbije.
Keywords:
n-3 PUFA / insulin resistance / insulin resistance / obesity / obesity / hyperlipidemia / hyperlipidemia / dietary fat / dietary fatSource:
Archives of biological sciences, 2009, 61, 1, 37-43Publisher:
- Inst Bioloska Istrazivanja Sinisa Stankovic, Beograd
Funding / projects:
- Razvoj novih terapijskih postupaka u prevenciji i lečenju bolesti jetre: Uloga i mehanizam delovanja polinezasićenih masnih kiselina (RS-MESTD-MPN2006-2010-145071)
DOI: 10.2298/ABS0901037T
ISSN: 0354-4664
WoS: 000265747000006
Scopus: 2-s2.0-65549150290
Collections
Institution/Community
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - JOUR AU - Takić, Marija M. AU - Ristić-Medić, Danijela AU - Mandić, Ljuba M. AU - Glibetic, Marija AU - Arsic, Aleksandra AU - Debeljak-Martacic, Jasmina AU - Ristic-Oddiano, Gordana PY - 2009 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/632 AB - This study examines the relationship between erythrocyte phospholipid FA composition and insulin sensitivity in obese patients on a typical Serbian diet. In 30 patients, two insulin sensitivity groups were formed and their FAs analyzed. The shares of 22:5n-3, 22:6n-3, and total n-3 PUFAs, as well as a measure of Delta 5 desaturase activity (the 20:4n-6/20:3n-6 ratio) were lower in the insulin resistance group compared to the normal glucose tolerance group. The fasting insulin level and HOMA value were inversely related to the percentage of 22:5n-3, 22:6n-3, and total n-3 PUFAs. Our data indicate that the percentage of n-3 PUFAs in erythrocyte phospholipids is linked with insulin sensitivity parameters in obese patients. AB - Masnokiselinski sastav membrana, koji se bar delimično može modifikovati dijetarnim unosom masnih kiselina, igra važnu ulogu u senzitivnosti na insulin. Cilj ove studije bio je ispitivanje veze između senzitivnosti na insulin i masnokiselinskog sastava fosfolipida eritrocita kod gojaznih osoba. Trideset umereno gojaznih/gojaznih nedijabetičara sa hiperlipoproteinemijama (ukupni holesterol gt 5.2 mmol/l, LDL-holesterol gt 3.4 mmol/l) podeljeni su u dve grupe, koristeći HOMA vrednost kao parametar senzitivnosti na insulin: grupu sa normalnom tolerancom na glukozu (NTG) i grupu sa rezistencijom na insulin (IR). Ukupni lipidi eritrocita su estrahovani i fosfolipidi izolovani tankoslojnom hromatografijom. Posle metilovanja masne kiseline analizirane su gasno-tečnom hromatografijom. Zastupljenost 22:5n-3 (p lt 0.01), 22:6n-3 (p lt 0.01), ukupnih n-3 polinezasićenih masnih kiselina (p lt 0.001) i odnos zastupljenosti 20:4n-6/20:3n-6 (pokazatelja aktivnosti delta-5 desaturaze) (p lt 0.05) su sniženi u IR grupi u poređenju sa NGT grupom. Nivo insulina natašte i HOMA vrednost inverntno su povezani sa zastupljenošću 22:5n-3 (p lt 0.05), 22:6n-3 (p lt 0.01) i ukupnim n-3 polinezasićenim kiselinama (p lt 0.01). Naši rezultati pokazuju da je nivo n-3 masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita povezan sa senzitivnošću na insulin kod gojaznih osoba na ishrani tipičnoj za podneblje Srbije. PB - Inst Bioloska Istrazivanja Sinisa Stankovic, Beograd T2 - Archives of biological sciences T1 - N-3 Polyunsaturated Acids in Erythrocyte Phospholipids Are Associated with Insulin Sensitivity in Obese Patients on a Typical Serbian Diet T1 - Zastupljenost n-3 polinezasićenih masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita i insulinska senzitivnost kod gojaznih osoba pri tipičnoj ishrani podneblja Srbije VL - 61 IS - 1 SP - 37 EP - 43 DO - 10.2298/ABS0901037T ER -
@article{ author = "Takić, Marija M. and Ristić-Medić, Danijela and Mandić, Ljuba M. and Glibetic, Marija and Arsic, Aleksandra and Debeljak-Martacic, Jasmina and Ristic-Oddiano, Gordana", year = "2009", abstract = "This study examines the relationship between erythrocyte phospholipid FA composition and insulin sensitivity in obese patients on a typical Serbian diet. In 30 patients, two insulin sensitivity groups were formed and their FAs analyzed. The shares of 22:5n-3, 22:6n-3, and total n-3 PUFAs, as well as a measure of Delta 5 desaturase activity (the 20:4n-6/20:3n-6 ratio) were lower in the insulin resistance group compared to the normal glucose tolerance group. The fasting insulin level and HOMA value were inversely related to the percentage of 22:5n-3, 22:6n-3, and total n-3 PUFAs. Our data indicate that the percentage of n-3 PUFAs in erythrocyte phospholipids is linked with insulin sensitivity parameters in obese patients., Masnokiselinski sastav membrana, koji se bar delimično može modifikovati dijetarnim unosom masnih kiselina, igra važnu ulogu u senzitivnosti na insulin. Cilj ove studije bio je ispitivanje veze između senzitivnosti na insulin i masnokiselinskog sastava fosfolipida eritrocita kod gojaznih osoba. Trideset umereno gojaznih/gojaznih nedijabetičara sa hiperlipoproteinemijama (ukupni holesterol gt 5.2 mmol/l, LDL-holesterol gt 3.4 mmol/l) podeljeni su u dve grupe, koristeći HOMA vrednost kao parametar senzitivnosti na insulin: grupu sa normalnom tolerancom na glukozu (NTG) i grupu sa rezistencijom na insulin (IR). Ukupni lipidi eritrocita su estrahovani i fosfolipidi izolovani tankoslojnom hromatografijom. Posle metilovanja masne kiseline analizirane su gasno-tečnom hromatografijom. Zastupljenost 22:5n-3 (p lt 0.01), 22:6n-3 (p lt 0.01), ukupnih n-3 polinezasićenih masnih kiselina (p lt 0.001) i odnos zastupljenosti 20:4n-6/20:3n-6 (pokazatelja aktivnosti delta-5 desaturaze) (p lt 0.05) su sniženi u IR grupi u poređenju sa NGT grupom. Nivo insulina natašte i HOMA vrednost inverntno su povezani sa zastupljenošću 22:5n-3 (p lt 0.05), 22:6n-3 (p lt 0.01) i ukupnim n-3 polinezasićenim kiselinama (p lt 0.01). Naši rezultati pokazuju da je nivo n-3 masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita povezan sa senzitivnošću na insulin kod gojaznih osoba na ishrani tipičnoj za podneblje Srbije.", publisher = "Inst Bioloska Istrazivanja Sinisa Stankovic, Beograd", journal = "Archives of biological sciences", title = "N-3 Polyunsaturated Acids in Erythrocyte Phospholipids Are Associated with Insulin Sensitivity in Obese Patients on a Typical Serbian Diet, Zastupljenost n-3 polinezasićenih masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita i insulinska senzitivnost kod gojaznih osoba pri tipičnoj ishrani podneblja Srbije", volume = "61", number = "1", pages = "37-43", doi = "10.2298/ABS0901037T" }
Takić, M. M., Ristić-Medić, D., Mandić, L. M., Glibetic, M., Arsic, A., Debeljak-Martacic, J.,& Ristic-Oddiano, G.. (2009). N-3 Polyunsaturated Acids in Erythrocyte Phospholipids Are Associated with Insulin Sensitivity in Obese Patients on a Typical Serbian Diet. in Archives of biological sciences Inst Bioloska Istrazivanja Sinisa Stankovic, Beograd., 61(1), 37-43. https://doi.org/10.2298/ABS0901037T
Takić MM, Ristić-Medić D, Mandić LM, Glibetic M, Arsic A, Debeljak-Martacic J, Ristic-Oddiano G. N-3 Polyunsaturated Acids in Erythrocyte Phospholipids Are Associated with Insulin Sensitivity in Obese Patients on a Typical Serbian Diet. in Archives of biological sciences. 2009;61(1):37-43. doi:10.2298/ABS0901037T .
Takić, Marija M., Ristić-Medić, Danijela, Mandić, Ljuba M., Glibetic, Marija, Arsic, Aleksandra, Debeljak-Martacic, Jasmina, Ristic-Oddiano, Gordana, "N-3 Polyunsaturated Acids in Erythrocyte Phospholipids Are Associated with Insulin Sensitivity in Obese Patients on a Typical Serbian Diet" in Archives of biological sciences, 61, no. 1 (2009):37-43, https://doi.org/10.2298/ABS0901037T . .