Приказ основних података о документу
N-3 Polyunsaturated Acids in Erythrocyte Phospholipids Are Associated with Insulin Sensitivity in Obese Patients on a Typical Serbian Diet
Zastupljenost n-3 polinezasićenih masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita i insulinska senzitivnost kod gojaznih osoba pri tipičnoj ishrani podneblja Srbije
dc.creator | Takić, Marija M. | |
dc.creator | Ristić-Medić, Danijela | |
dc.creator | Mandić, Ljuba M. | |
dc.creator | Glibetic, Marija | |
dc.creator | Arsic, Aleksandra | |
dc.creator | Debeljak-Martacic, Jasmina | |
dc.creator | Ristic-Oddiano, Gordana | |
dc.date.accessioned | 2018-11-22T00:14:34Z | |
dc.date.available | 2018-11-22T00:14:34Z | |
dc.date.issued | 2009 | |
dc.identifier.issn | 0354-4664 | |
dc.identifier.uri | https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/632 | |
dc.description.abstract | This study examines the relationship between erythrocyte phospholipid FA composition and insulin sensitivity in obese patients on a typical Serbian diet. In 30 patients, two insulin sensitivity groups were formed and their FAs analyzed. The shares of 22:5n-3, 22:6n-3, and total n-3 PUFAs, as well as a measure of Delta 5 desaturase activity (the 20:4n-6/20:3n-6 ratio) were lower in the insulin resistance group compared to the normal glucose tolerance group. The fasting insulin level and HOMA value were inversely related to the percentage of 22:5n-3, 22:6n-3, and total n-3 PUFAs. Our data indicate that the percentage of n-3 PUFAs in erythrocyte phospholipids is linked with insulin sensitivity parameters in obese patients. | en |
dc.description.abstract | Masnokiselinski sastav membrana, koji se bar delimično može modifikovati dijetarnim unosom masnih kiselina, igra važnu ulogu u senzitivnosti na insulin. Cilj ove studije bio je ispitivanje veze između senzitivnosti na insulin i masnokiselinskog sastava fosfolipida eritrocita kod gojaznih osoba. Trideset umereno gojaznih/gojaznih nedijabetičara sa hiperlipoproteinemijama (ukupni holesterol gt 5.2 mmol/l, LDL-holesterol gt 3.4 mmol/l) podeljeni su u dve grupe, koristeći HOMA vrednost kao parametar senzitivnosti na insulin: grupu sa normalnom tolerancom na glukozu (NTG) i grupu sa rezistencijom na insulin (IR). Ukupni lipidi eritrocita su estrahovani i fosfolipidi izolovani tankoslojnom hromatografijom. Posle metilovanja masne kiseline analizirane su gasno-tečnom hromatografijom. Zastupljenost 22:5n-3 (p lt 0.01), 22:6n-3 (p lt 0.01), ukupnih n-3 polinezasićenih masnih kiselina (p lt 0.001) i odnos zastupljenosti 20:4n-6/20:3n-6 (pokazatelja aktivnosti delta-5 desaturaze) (p lt 0.05) su sniženi u IR grupi u poređenju sa NGT grupom. Nivo insulina natašte i HOMA vrednost inverntno su povezani sa zastupljenošću 22:5n-3 (p lt 0.05), 22:6n-3 (p lt 0.01) i ukupnim n-3 polinezasićenim kiselinama (p lt 0.01). Naši rezultati pokazuju da je nivo n-3 masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita povezan sa senzitivnošću na insulin kod gojaznih osoba na ishrani tipičnoj za podneblje Srbije. | sr |
dc.publisher | Inst Bioloska Istrazivanja Sinisa Stankovic, Beograd | |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/145071/RS// | |
dc.rights | openAccess | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |
dc.source | Archives of biological sciences | |
dc.subject | n-3 PUFA | en |
dc.subject | insulin resistance | en |
dc.subject | insulin resistance | en |
dc.subject | obesity | en |
dc.subject | obesity | en |
dc.subject | hyperlipidemia | en |
dc.subject | hyperlipidemia | en |
dc.subject | dietary fat | en |
dc.subject | dietary fat | en |
dc.title | N-3 Polyunsaturated Acids in Erythrocyte Phospholipids Are Associated with Insulin Sensitivity in Obese Patients on a Typical Serbian Diet | en |
dc.title | Zastupljenost n-3 polinezasićenih masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita i insulinska senzitivnost kod gojaznih osoba pri tipičnoj ishrani podneblja Srbije | sr |
dc.type | article | |
dc.rights.license | BY-NC-ND | |
dcterms.abstract | Ристиц-Оддиано, Гордана; Мандић, Љуба М.; Aрсиц, Aлександра; Такиц, Марија; Ристиц-Медиц, Данијела; Глибетиц, Марија; Дебељак-Мартациц, Јасмина; Заступљеност н-3 полинезасићених масних киселина у фосфолипидима еритроцита и инсулинска сензитивност код гојазних особа при типичној исхрани поднебља Србије; Заступљеност н-3 полинезасићених масних киселина у фосфолипидима еритроцита и инсулинска сензитивност код гојазних особа при типичној исхрани поднебља Србије; | |
dc.citation.volume | 61 | |
dc.citation.issue | 1 | |
dc.citation.spage | 37 | |
dc.citation.epage | 43 | |
dc.identifier.wos | 000265747000006 | |
dc.identifier.doi | 10.2298/ABS0901037T | |
dc.citation.other | 61(1): 37-43 | |
dc.citation.rank | M23 | |
dc.type.version | publishedVersion | |
dc.identifier.scopus | 2-s2.0-65549150290 | |
dc.identifier.fulltext | https://cherry.chem.bg.ac.rs/bitstream/id/9883/630.pdf |