Приказ основних података о документу

Zastupljenost n-3 polinezasićenih masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita i insulinska senzitivnost kod gojaznih osoba pri tipičnoj ishrani podneblja Srbije

dc.creatorTakić, Marija M.
dc.creatorRistić-Medić, Danijela
dc.creatorMandić, Ljuba M.
dc.creatorGlibetic, Marija
dc.creatorArsic, Aleksandra
dc.creatorDebeljak-Martacic, Jasmina
dc.creatorRistic-Oddiano, Gordana
dc.date.accessioned2018-11-22T00:14:34Z
dc.date.available2018-11-22T00:14:34Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.issn0354-4664
dc.identifier.urihttps://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/632
dc.description.abstractThis study examines the relationship between erythrocyte phospholipid FA composition and insulin sensitivity in obese patients on a typical Serbian diet. In 30 patients, two insulin sensitivity groups were formed and their FAs analyzed. The shares of 22:5n-3, 22:6n-3, and total n-3 PUFAs, as well as a measure of Delta 5 desaturase activity (the 20:4n-6/20:3n-6 ratio) were lower in the insulin resistance group compared to the normal glucose tolerance group. The fasting insulin level and HOMA value were inversely related to the percentage of 22:5n-3, 22:6n-3, and total n-3 PUFAs. Our data indicate that the percentage of n-3 PUFAs in erythrocyte phospholipids is linked with insulin sensitivity parameters in obese patients.en
dc.description.abstractMasnokiselinski sastav membrana, koji se bar delimično može modifikovati dijetarnim unosom masnih kiselina, igra važnu ulogu u senzitivnosti na insulin. Cilj ove studije bio je ispitivanje veze između senzitivnosti na insulin i masnokiselinskog sastava fosfolipida eritrocita kod gojaznih osoba. Trideset umereno gojaznih/gojaznih nedijabetičara sa hiperlipoproteinemijama (ukupni holesterol gt 5.2 mmol/l, LDL-holesterol gt 3.4 mmol/l) podeljeni su u dve grupe, koristeći HOMA vrednost kao parametar senzitivnosti na insulin: grupu sa normalnom tolerancom na glukozu (NTG) i grupu sa rezistencijom na insulin (IR). Ukupni lipidi eritrocita su estrahovani i fosfolipidi izolovani tankoslojnom hromatografijom. Posle metilovanja masne kiseline analizirane su gasno-tečnom hromatografijom. Zastupljenost 22:5n-3 (p lt 0.01), 22:6n-3 (p lt 0.01), ukupnih n-3 polinezasićenih masnih kiselina (p lt 0.001) i odnos zastupljenosti 20:4n-6/20:3n-6 (pokazatelja aktivnosti delta-5 desaturaze) (p lt 0.05) su sniženi u IR grupi u poređenju sa NGT grupom. Nivo insulina natašte i HOMA vrednost inverntno su povezani sa zastupljenošću 22:5n-3 (p lt 0.05), 22:6n-3 (p lt 0.01) i ukupnim n-3 polinezasićenim kiselinama (p lt 0.01). Naši rezultati pokazuju da je nivo n-3 masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita povezan sa senzitivnošću na insulin kod gojaznih osoba na ishrani tipičnoj za podneblje Srbije.sr
dc.publisherInst Bioloska Istrazivanja Sinisa Stankovic, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/MPN2006-2010/145071/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceArchives of biological sciences
dc.subjectn-3 PUFAen
dc.subjectinsulin resistanceen
dc.subjectinsulin resistanceen
dc.subjectobesityen
dc.subjectobesityen
dc.subjecthyperlipidemiaen
dc.subjecthyperlipidemiaen
dc.subjectdietary faten
dc.subjectdietary faten
dc.titleN-3 Polyunsaturated Acids in Erythrocyte Phospholipids Are Associated with Insulin Sensitivity in Obese Patients on a Typical Serbian Dieten
dc.titleZastupljenost n-3 polinezasićenih masnih kiselina u fosfolipidima eritrocita i insulinska senzitivnost kod gojaznih osoba pri tipičnoj ishrani podneblja Srbijesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dcterms.abstractРистиц-Оддиано, Гордана; Мандић, Љуба М.; Aрсиц, Aлександра; Такиц, Марија; Ристиц-Медиц, Данијела; Глибетиц, Марија; Дебељак-Мартациц, Јасмина; Заступљеност н-3 полинезасићених масних киселина у фосфолипидима еритроцита и инсулинска сензитивност код гојазних особа при типичној исхрани поднебља Србије; Заступљеност н-3 полинезасићених масних киселина у фосфолипидима еритроцита и инсулинска сензитивност код гојазних особа при типичној исхрани поднебља Србије;
dc.citation.volume61
dc.citation.issue1
dc.citation.spage37
dc.citation.epage43
dc.identifier.wos000265747000006
dc.identifier.doi10.2298/ABS0901037T
dc.citation.other61(1): 37-43
dc.citation.rankM23
dc.type.versionpublishedVersion
dc.identifier.scopus2-s2.0-65549150290
dc.identifier.fulltexthttps://cherry.chem.bg.ac.rs/bitstream/id/9883/630.pdf


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу