Spray drying of camel milk induces protein aggregates and Maillard reaction products formation
Sušenje kamiljeg mleka raspršivanjem indukuje formiranje proteinskih agregata i Majarovih proizvoda
Apstrakt
Camel milk (CM) powders are nutritious food with many health benefits. We investigated physicochemical properties of CM proteins upon spray drying at six inlet temperatures (190°C - 250°C). Electrophoretic and spectrophotometric analysis revealed occurrence of Maillard reaction upon spray drying. Size exclusion chromatography showed increase in protein Mw and aggregates formation. Spray drying inlet temperatures exerted significant effects on the properties of CM powder proteins. Project was supported by the GA No.172024 of Ministry of Education, Science and Technological Development.
Kamilje mleko (KM) u prahu je visoko nutritivno sa brojnim zdravstvenim učincima. U ovoj studiji smo ispitivali fizičko-hemijske osobine proteina KM nakon sušenja raspršivanjem na šest ulaznih temperatura (190°C - 250°C). Elektroforetske i spektrofotometrijske analize su pokazale odigravanje Majarove reakcije tokom sušenja raspršivanjem. Ekskluziona hromatografija je pokazala povećanje Mw proteina i formiranje proteinskih agregata. Ulazna temperatura kod sušenja raspršivanjem ima značajne efekte na fizičko-hemijske osobine proteina KM u prahu.
Ključne reči:
Camel milk / Electrophoretic analysis / Spectrophotometric analysisIzvor:
Kratki izvodi radova / 56. savetovanje Srpskog hemijskog društva , Niš 7. i 8. juni 2019., 2019Izdavač:
- Beograd : Srpsko hemijsko društvo
Finansiranje / projekti:
Kolekcije
Institucija/grupa
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - CONF PY - 2019 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/3761 AB - Camel milk (CM) powders are nutritious food with many health benefits. We investigated physicochemical properties of CM proteins upon spray drying at six inlet temperatures (190°C - 250°C). Electrophoretic and spectrophotometric analysis revealed occurrence of Maillard reaction upon spray drying. Size exclusion chromatography showed increase in protein Mw and aggregates formation. Spray drying inlet temperatures exerted significant effects on the properties of CM powder proteins. Project was supported by the GA No.172024 of Ministry of Education, Science and Technological Development. AB - Kamilje mleko (KM) u prahu je visoko nutritivno sa brojnim zdravstvenim učincima. U ovoj studiji smo ispitivali fizičko-hemijske osobine proteina KM nakon sušenja raspršivanjem na šest ulaznih temperatura (190°C - 250°C). Elektroforetske i spektrofotometrijske analize su pokazale odigravanje Majarove reakcije tokom sušenja raspršivanjem. Ekskluziona hromatografija je pokazala povećanje Mw proteina i formiranje proteinskih agregata. Ulazna temperatura kod sušenja raspršivanjem ima značajne efekte na fizičko-hemijske osobine proteina KM u prahu. PB - Beograd : Srpsko hemijsko društvo C3 - Kratki izvodi radova / 56. savetovanje Srpskog hemijskog društva , Niš 7. i 8. juni 2019. T1 - Spray drying of camel milk induces protein aggregates and Maillard reaction products formation T1 - Sušenje kamiljeg mleka raspršivanjem indukuje formiranje proteinskih agregata i Majarovih proizvoda UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_3761 ER -
@conference{ year = "2019", abstract = "Camel milk (CM) powders are nutritious food with many health benefits. We investigated physicochemical properties of CM proteins upon spray drying at six inlet temperatures (190°C - 250°C). Electrophoretic and spectrophotometric analysis revealed occurrence of Maillard reaction upon spray drying. Size exclusion chromatography showed increase in protein Mw and aggregates formation. Spray drying inlet temperatures exerted significant effects on the properties of CM powder proteins. Project was supported by the GA No.172024 of Ministry of Education, Science and Technological Development., Kamilje mleko (KM) u prahu je visoko nutritivno sa brojnim zdravstvenim učincima. U ovoj studiji smo ispitivali fizičko-hemijske osobine proteina KM nakon sušenja raspršivanjem na šest ulaznih temperatura (190°C - 250°C). Elektroforetske i spektrofotometrijske analize su pokazale odigravanje Majarove reakcije tokom sušenja raspršivanjem. Ekskluziona hromatografija je pokazala povećanje Mw proteina i formiranje proteinskih agregata. Ulazna temperatura kod sušenja raspršivanjem ima značajne efekte na fizičko-hemijske osobine proteina KM u prahu.", publisher = "Beograd : Srpsko hemijsko društvo", journal = "Kratki izvodi radova / 56. savetovanje Srpskog hemijskog društva , Niš 7. i 8. juni 2019.", title = "Spray drying of camel milk induces protein aggregates and Maillard reaction products formation, Sušenje kamiljeg mleka raspršivanjem indukuje formiranje proteinskih agregata i Majarovih proizvoda", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_3761" }
(2019). Spray drying of camel milk induces protein aggregates and Maillard reaction products formation. in Kratki izvodi radova / 56. savetovanje Srpskog hemijskog društva , Niš 7. i 8. juni 2019. Beograd : Srpsko hemijsko društvo.. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_3761
Spray drying of camel milk induces protein aggregates and Maillard reaction products formation. in Kratki izvodi radova / 56. savetovanje Srpskog hemijskog društva , Niš 7. i 8. juni 2019.. 2019;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_3761 .
"Spray drying of camel milk induces protein aggregates and Maillard reaction products formation" in Kratki izvodi radova / 56. savetovanje Srpskog hemijskog društva , Niš 7. i 8. juni 2019. (2019), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_3761 .