Приказ основних података о документу

Sušenje kamiljeg mleka raspršivanjem indukuje formiranje proteinskih agregata i Majarovih proizvoda

dc.date.accessioned2019-12-19T17:07:34Z
dc.date.available2019-12-19T17:07:34Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/3761
dc.description.abstractCamel milk (CM) powders are nutritious food with many health benefits. We investigated physicochemical properties of CM proteins upon spray drying at six inlet temperatures (190°C - 250°C). Electrophoretic and spectrophotometric analysis revealed occurrence of Maillard reaction upon spray drying. Size exclusion chromatography showed increase in protein Mw and aggregates formation. Spray drying inlet temperatures exerted significant effects on the properties of CM powder proteins. Project was supported by the GA No.172024 of Ministry of Education, Science and Technological Development.sr
dc.description.abstractKamilje mleko (KM) u prahu je visoko nutritivno sa brojnim zdravstvenim učincima. U ovoj studiji smo ispitivali fizičko-hemijske osobine proteina KM nakon sušenja raspršivanjem na šest ulaznih temperatura (190°C - 250°C). Elektroforetske i spektrofotometrijske analize su pokazale odigravanje Majarove reakcije tokom sušenja raspršivanjem. Ekskluziona hromatografija je pokazala povećanje Mw proteina i formiranje proteinskih agregata. Ulazna temperatura kod sušenja raspršivanjem ima značajne efekte na fizičko-hemijske osobine proteina KM u prahu.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherBeograd : Srpsko hemijsko društvosr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Basic Research (BR or ON)/172024/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.sourceKratki izvodi radova / 56. savetovanje Srpskog hemijskog društva , Niš 7. i 8. juni 2019.sr
dc.subjectCamel milksr
dc.subjectElectrophoretic analysissr
dc.subjectSpectrophotometric analysissr
dc.titleSpray drying of camel milk induces protein aggregates and Maillard reaction products formationsr
dc.titleSušenje kamiljeg mleka raspršivanjem indukuje formiranje proteinskih agregata i Majarovih proizvodasr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseARRsr
dcterms.abstractСушење камиљег млека распршивањем индукује формирање протеинских агрегата и Мајарових производа; Сушење камиљег млека распршивањем индукује формирање протеинских агрегата и Мајарових производа;
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.fulltexthttps://cherry.chem.bg.ac.rs/bitstream/id/16418/Spray_drying_of_pub_2019.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_3761


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу