Ispitivanje antioksidativnog potencijala i interakcija domaćih čajeva i albumina spektrometrijskim i elektroforetskim metodama
Samo za registrovane korisnike
2020
Master/Magistarski rad (Objavljena verzija)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Mnogi aktivni sastojci savremenih medicinskih sredstava su u originalu pronađeni, ili izolovani iz biljaka. Milenijumima su lekovite biljke bile korišćene u kulinarstvu kao začini, za dekoraciju, tretman mnogih bolesti, kao i u svrhu konzervisanja namirnica. Razvojem savremene biohemije, medicine i farmaceutske tehnologije, upotreba biljaka u lečenju se zasniva na upotrebi
pojedinih izolovanih komponenti iz biljaka. Upotreba biljaka, njihovih ekstrakata, čajeva i tinktura obuhvata tradicionalnu medicinu ili u novije vreme alternativnu medicinu. Iz lekovitih biljaka komponente koje se koriste i izoluju su etarska ulja (i pojedinačne komponente iz njih), alkaloidi, polifenoli i druge komponente koje se nalaze u različitim oblicima. Polifenoli su sekundarni metaboliti biljaka, čija je verovatna uloga zaštitna od predatora i patogena. Komponente ovih biljaka se nalaze u prirodi i ne znači automatski da su uvek zdrave i korisne. Naprotiv, nekada komponente biljaka mogu biti toksične ili ko...ličina komponenti koje nisu
toksične može preći bezbedne količine u korišćenim preparatima. Ovo treba imati u vidu, pogotovu sa današnjom težnjom da se sintetičke komponente, u farmaceutskoj industriji, zamene prirodnim. Zbog ovoga je važno ispitivanje karakteristika pojedinačnih komponenti, izolovanih iz određenih biljaka.
Tema ovog rada su polifenoli biljaka i njihove osobine, antioksidativnost i ispitivanje interakcija polifenola i proteina. Polifenoli su ekstrahovani iz nane, rtanjskog čaja, žalfije i kamilice. Ispitane su antioksidativna aktivnost, interakcije sa albuminom iz goveđeg seruma i proteinima surutke. Mnogo radova je fokusirano na interakcije prirodnih polifenola sa proteinima u ustima i njihov uticaj na ukus ili na uticaj čistih hemijski sintetisanih polifenola na proteine. Zbog toga su u ovom radu ispitane interakcije svežih ekstrakata biljaka (čajeva i koncentrovanijih ekstrakata) na proteine.
Cilj ovog rada je bio ispitivanje antioksidativnosti rtanjskog čaja, nane, žalfije i kamilice i ispitivanje interakcija polifenola iz ekstrakata ovih biljaka sa albuminom iz goveđeg seruma i proteinima iz surutke.
Ključne reči:
biljni čajevi / albumin / antioksidativni potencijal / polifenoli / spektrometrijske metode / elektroforetske metodeIzvor:
2020, 1-59Kolekcije
Institucija/grupa
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Mišić, Milan PY - 2020 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4139 AB - Mnogi aktivni sastojci savremenih medicinskih sredstava su u originalu pronađeni, ili izolovani iz biljaka. Milenijumima su lekovite biljke bile korišćene u kulinarstvu kao začini, za dekoraciju, tretman mnogih bolesti, kao i u svrhu konzervisanja namirnica. Razvojem savremene biohemije, medicine i farmaceutske tehnologije, upotreba biljaka u lečenju se zasniva na upotrebi pojedinih izolovanih komponenti iz biljaka. Upotreba biljaka, njihovih ekstrakata, čajeva i tinktura obuhvata tradicionalnu medicinu ili u novije vreme alternativnu medicinu. Iz lekovitih biljaka komponente koje se koriste i izoluju su etarska ulja (i pojedinačne komponente iz njih), alkaloidi, polifenoli i druge komponente koje se nalaze u različitim oblicima. Polifenoli su sekundarni metaboliti biljaka, čija je verovatna uloga zaštitna od predatora i patogena. Komponente ovih biljaka se nalaze u prirodi i ne znači automatski da su uvek zdrave i korisne. Naprotiv, nekada komponente biljaka mogu biti toksične ili količina komponenti koje nisu toksične može preći bezbedne količine u korišćenim preparatima. Ovo treba imati u vidu, pogotovu sa današnjom težnjom da se sintetičke komponente, u farmaceutskoj industriji, zamene prirodnim. Zbog ovoga je važno ispitivanje karakteristika pojedinačnih komponenti, izolovanih iz određenih biljaka. Tema ovog rada su polifenoli biljaka i njihove osobine, antioksidativnost i ispitivanje interakcija polifenola i proteina. Polifenoli su ekstrahovani iz nane, rtanjskog čaja, žalfije i kamilice. Ispitane su antioksidativna aktivnost, interakcije sa albuminom iz goveđeg seruma i proteinima surutke. Mnogo radova je fokusirano na interakcije prirodnih polifenola sa proteinima u ustima i njihov uticaj na ukus ili na uticaj čistih hemijski sintetisanih polifenola na proteine. Zbog toga su u ovom radu ispitane interakcije svežih ekstrakata biljaka (čajeva i koncentrovanijih ekstrakata) na proteine. Cilj ovog rada je bio ispitivanje antioksidativnosti rtanjskog čaja, nane, žalfije i kamilice i ispitivanje interakcija polifenola iz ekstrakata ovih biljaka sa albuminom iz goveđeg seruma i proteinima iz surutke. T1 - Ispitivanje antioksidativnog potencijala i interakcija domaćih čajeva i albumina spektrometrijskim i elektroforetskim metodama SP - 1 EP - 59 EP - UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4139 ER -
@mastersthesis{ author = "Mišić, Milan", year = "2020", abstract = "Mnogi aktivni sastojci savremenih medicinskih sredstava su u originalu pronađeni, ili izolovani iz biljaka. Milenijumima su lekovite biljke bile korišćene u kulinarstvu kao začini, za dekoraciju, tretman mnogih bolesti, kao i u svrhu konzervisanja namirnica. Razvojem savremene biohemije, medicine i farmaceutske tehnologije, upotreba biljaka u lečenju se zasniva na upotrebi pojedinih izolovanih komponenti iz biljaka. Upotreba biljaka, njihovih ekstrakata, čajeva i tinktura obuhvata tradicionalnu medicinu ili u novije vreme alternativnu medicinu. Iz lekovitih biljaka komponente koje se koriste i izoluju su etarska ulja (i pojedinačne komponente iz njih), alkaloidi, polifenoli i druge komponente koje se nalaze u različitim oblicima. Polifenoli su sekundarni metaboliti biljaka, čija je verovatna uloga zaštitna od predatora i patogena. Komponente ovih biljaka se nalaze u prirodi i ne znači automatski da su uvek zdrave i korisne. Naprotiv, nekada komponente biljaka mogu biti toksične ili količina komponenti koje nisu toksične može preći bezbedne količine u korišćenim preparatima. Ovo treba imati u vidu, pogotovu sa današnjom težnjom da se sintetičke komponente, u farmaceutskoj industriji, zamene prirodnim. Zbog ovoga je važno ispitivanje karakteristika pojedinačnih komponenti, izolovanih iz određenih biljaka. Tema ovog rada su polifenoli biljaka i njihove osobine, antioksidativnost i ispitivanje interakcija polifenola i proteina. Polifenoli su ekstrahovani iz nane, rtanjskog čaja, žalfije i kamilice. Ispitane su antioksidativna aktivnost, interakcije sa albuminom iz goveđeg seruma i proteinima surutke. Mnogo radova je fokusirano na interakcije prirodnih polifenola sa proteinima u ustima i njihov uticaj na ukus ili na uticaj čistih hemijski sintetisanih polifenola na proteine. Zbog toga su u ovom radu ispitane interakcije svežih ekstrakata biljaka (čajeva i koncentrovanijih ekstrakata) na proteine. Cilj ovog rada je bio ispitivanje antioksidativnosti rtanjskog čaja, nane, žalfije i kamilice i ispitivanje interakcija polifenola iz ekstrakata ovih biljaka sa albuminom iz goveđeg seruma i proteinima iz surutke.", title = "Ispitivanje antioksidativnog potencijala i interakcija domaćih čajeva i albumina spektrometrijskim i elektroforetskim metodama", pages = "1-59-", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4139" }
Mišić, M.. (2020). Ispitivanje antioksidativnog potencijala i interakcija domaćih čajeva i albumina spektrometrijskim i elektroforetskim metodama. , 1-59. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4139
Mišić M. Ispitivanje antioksidativnog potencijala i interakcija domaćih čajeva i albumina spektrometrijskim i elektroforetskim metodama. 2020;:1-59. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4139 .
Mišić, Milan, "Ispitivanje antioksidativnog potencijala i interakcija domaćih čajeva i albumina spektrometrijskim i elektroforetskim metodama" (2020):1-59, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4139 .