Karakterizacija šećernog profila u mladim plodovima jabuke
Samo za registrovane korisnike
2020
Diplomski rad (Objavljena verzija)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Jabuka (Malus domestica Borkh) je jedna od najvažnijih voćarskih kultura u umerenim klimatskim regionima širom sveta u pogledu nivoa proizvodnje. Zbog široke proizvodnje, radi utvrđivanja sastava sorte, ali i radi praćenja uticaja spoljašnje sredine, takozvanog abiotskog stresa, važno je ispitivanje šećernog profila, odnosno sadržaja ugljenih hidrata koji imaju važne uloge u biljkama.
Ugljeni hidrati su veoma rasprostranjeni u biljkama. Služe kao skladišta energije, goriva i strukturni su elementi u ćelijskim zidovima bakterija i biljaka. Zapravo, celuloza, glavni sastojak zidova biljnih ćelija, jedno je od najzastupljenijih organskih jedinjenja u biosferi.
Kvalitetne plodove voća moguće je dobiti dobrom zimskom i letnjom rezidbom, proređivanjem, navodnjavanjem i zaštitom. Čak i nakon loših vremenskih uslova u vreme oprašivanja jabuke, zametne se veliki broj plodova koje biljka nije u stanju da nosi. Zato su neke voćne vrste razvile samoregulativne mehanizme pomoću kojih odbacuju deo... plodova nakon zametanja. Ali taj mehanizam nije dovoljan da bi se dobio dobar kvalitet ploda pa ukoliko voćari ne prorede plodove, može doći do alternativne rodnosti, ali i kvalitet plodova može biti loš. Uz ručno i mehaničko, u praksi se najviše koristi hemijsko proređivanje.
Cilj ovog rada je ispitivanje uticaja hemijskog proređivanja, korišćenjem metamitrona, na šećerni profil mladih jabuka.
Ključne reči:
jabuke / ugljeni hidrati / šećerni profil / metamitronIzvor:
2020, 1-26Kolekcije
Institucija/grupa
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Ristivojević, Jelena PY - 2020 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4151 AB - Jabuka (Malus domestica Borkh) je jedna od najvažnijih voćarskih kultura u umerenim klimatskim regionima širom sveta u pogledu nivoa proizvodnje. Zbog široke proizvodnje, radi utvrđivanja sastava sorte, ali i radi praćenja uticaja spoljašnje sredine, takozvanog abiotskog stresa, važno je ispitivanje šećernog profila, odnosno sadržaja ugljenih hidrata koji imaju važne uloge u biljkama. Ugljeni hidrati su veoma rasprostranjeni u biljkama. Služe kao skladišta energije, goriva i strukturni su elementi u ćelijskim zidovima bakterija i biljaka. Zapravo, celuloza, glavni sastojak zidova biljnih ćelija, jedno je od najzastupljenijih organskih jedinjenja u biosferi. Kvalitetne plodove voća moguće je dobiti dobrom zimskom i letnjom rezidbom, proređivanjem, navodnjavanjem i zaštitom. Čak i nakon loših vremenskih uslova u vreme oprašivanja jabuke, zametne se veliki broj plodova koje biljka nije u stanju da nosi. Zato su neke voćne vrste razvile samoregulativne mehanizme pomoću kojih odbacuju deo plodova nakon zametanja. Ali taj mehanizam nije dovoljan da bi se dobio dobar kvalitet ploda pa ukoliko voćari ne prorede plodove, može doći do alternativne rodnosti, ali i kvalitet plodova može biti loš. Uz ručno i mehaničko, u praksi se najviše koristi hemijsko proređivanje. Cilj ovog rada je ispitivanje uticaja hemijskog proređivanja, korišćenjem metamitrona, na šećerni profil mladih jabuka. T1 - Karakterizacija šećernog profila u mladim plodovima jabuke SP - 1 EP - 26 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4151 ER -
@misc{ author = "Ristivojević, Jelena", year = "2020", abstract = "Jabuka (Malus domestica Borkh) je jedna od najvažnijih voćarskih kultura u umerenim klimatskim regionima širom sveta u pogledu nivoa proizvodnje. Zbog široke proizvodnje, radi utvrđivanja sastava sorte, ali i radi praćenja uticaja spoljašnje sredine, takozvanog abiotskog stresa, važno je ispitivanje šećernog profila, odnosno sadržaja ugljenih hidrata koji imaju važne uloge u biljkama. Ugljeni hidrati su veoma rasprostranjeni u biljkama. Služe kao skladišta energije, goriva i strukturni su elementi u ćelijskim zidovima bakterija i biljaka. Zapravo, celuloza, glavni sastojak zidova biljnih ćelija, jedno je od najzastupljenijih organskih jedinjenja u biosferi. Kvalitetne plodove voća moguće je dobiti dobrom zimskom i letnjom rezidbom, proređivanjem, navodnjavanjem i zaštitom. Čak i nakon loših vremenskih uslova u vreme oprašivanja jabuke, zametne se veliki broj plodova koje biljka nije u stanju da nosi. Zato su neke voćne vrste razvile samoregulativne mehanizme pomoću kojih odbacuju deo plodova nakon zametanja. Ali taj mehanizam nije dovoljan da bi se dobio dobar kvalitet ploda pa ukoliko voćari ne prorede plodove, može doći do alternativne rodnosti, ali i kvalitet plodova može biti loš. Uz ručno i mehaničko, u praksi se najviše koristi hemijsko proređivanje. Cilj ovog rada je ispitivanje uticaja hemijskog proređivanja, korišćenjem metamitrona, na šećerni profil mladih jabuka.", title = "Karakterizacija šećernog profila u mladim plodovima jabuke", pages = "1-26", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4151" }
Ristivojević, J.. (2020). Karakterizacija šećernog profila u mladim plodovima jabuke. , 1-26. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4151
Ristivojević J. Karakterizacija šećernog profila u mladim plodovima jabuke. 2020;:1-26. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4151 .
Ristivojević, Jelena, "Karakterizacija šećernog profila u mladim plodovima jabuke" (2020):1-26, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4151 .