Ekstrakcija i određivanje sadržaja fenolnih kiselina u smokvama
Samo za registrovane korisnike
2020
Diplomski rad (Objavljena verzija)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Smokva predstavlja namirnicu bogatu hranljivim materijama koja obiluje ugljenim hidratima, a siromašna je mastima, zbog čega predstavlja dobar izvor energije. Pretežno se gaji u toplim predelima. U Srbiji se uzgajaju mnoge sorte različite boje, veličine, oblika i ukusa, a plod smokve se koristi kao svež, sušen ili prerađen (džemovi).
Danas smokva privlači sve veću pažnju zbog svog lekovitog svojstva. Visok sadržaj fitohemikalija (polifenola, antocijana, vitamina, karotenoida) je potvrđen u različitim sortama. Posebna pažnja se posvećuje ispitivanju sadržaja polifenola, zbog njihovog izraženog antioksidativnog dejstva. Analitički postupak za određivanje polifenolnih jedinjenja obuhvata njihovu ekstrakciju iz uzorka, odvajanje i kvantifikaciju. U ovom radu ispitivan je 21 uzorak smokve različite sorte, različitih veličina i boja, prikupljenih sa različitih područja. Ispitivanje je obuhvatilo ekstrakciju fenolnih kiselina iz uzoraka smokvi, njihovo razdvajanje i identifikaciju primenom D...ionex Ultimate 3000 UHPLC sistema sa UV detektorom (Diode Array Detector, DAD) i TSQ Quantum Access Max masenim spektrometrom koji se sastoji od detektora sa tri analizatora - trostruki kvadrupol (Triple quadrupol, QQQ) u cilju definisanja količine prisutnih različitih fenolnih kiselina u ekstraktima smokve, kao i eventualnih razlika između tamnoobojenih i svetloobojenih sorti smokvi.
Ključne reči:
ekstrakcija / fenolne kiseline / smokveIzvor:
2020, 1-19Kolekcije
Institucija/grupa
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Đurđević, Milica PY - 2020 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4191 AB - Smokva predstavlja namirnicu bogatu hranljivim materijama koja obiluje ugljenim hidratima, a siromašna je mastima, zbog čega predstavlja dobar izvor energije. Pretežno se gaji u toplim predelima. U Srbiji se uzgajaju mnoge sorte različite boje, veličine, oblika i ukusa, a plod smokve se koristi kao svež, sušen ili prerađen (džemovi). Danas smokva privlači sve veću pažnju zbog svog lekovitog svojstva. Visok sadržaj fitohemikalija (polifenola, antocijana, vitamina, karotenoida) je potvrđen u različitim sortama. Posebna pažnja se posvećuje ispitivanju sadržaja polifenola, zbog njihovog izraženog antioksidativnog dejstva. Analitički postupak za određivanje polifenolnih jedinjenja obuhvata njihovu ekstrakciju iz uzorka, odvajanje i kvantifikaciju. U ovom radu ispitivan je 21 uzorak smokve različite sorte, različitih veličina i boja, prikupljenih sa različitih područja. Ispitivanje je obuhvatilo ekstrakciju fenolnih kiselina iz uzoraka smokvi, njihovo razdvajanje i identifikaciju primenom Dionex Ultimate 3000 UHPLC sistema sa UV detektorom (Diode Array Detector, DAD) i TSQ Quantum Access Max masenim spektrometrom koji se sastoji od detektora sa tri analizatora - trostruki kvadrupol (Triple quadrupol, QQQ) u cilju definisanja količine prisutnih različitih fenolnih kiselina u ekstraktima smokve, kao i eventualnih razlika između tamnoobojenih i svetloobojenih sorti smokvi. T1 - Ekstrakcija i određivanje sadržaja fenolnih kiselina u smokvama SP - 1 EP - 19 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4191 ER -
@misc{ author = "Đurđević, Milica", year = "2020", abstract = "Smokva predstavlja namirnicu bogatu hranljivim materijama koja obiluje ugljenim hidratima, a siromašna je mastima, zbog čega predstavlja dobar izvor energije. Pretežno se gaji u toplim predelima. U Srbiji se uzgajaju mnoge sorte različite boje, veličine, oblika i ukusa, a plod smokve se koristi kao svež, sušen ili prerađen (džemovi). Danas smokva privlači sve veću pažnju zbog svog lekovitog svojstva. Visok sadržaj fitohemikalija (polifenola, antocijana, vitamina, karotenoida) je potvrđen u različitim sortama. Posebna pažnja se posvećuje ispitivanju sadržaja polifenola, zbog njihovog izraženog antioksidativnog dejstva. Analitički postupak za određivanje polifenolnih jedinjenja obuhvata njihovu ekstrakciju iz uzorka, odvajanje i kvantifikaciju. U ovom radu ispitivan je 21 uzorak smokve različite sorte, različitih veličina i boja, prikupljenih sa različitih područja. Ispitivanje je obuhvatilo ekstrakciju fenolnih kiselina iz uzoraka smokvi, njihovo razdvajanje i identifikaciju primenom Dionex Ultimate 3000 UHPLC sistema sa UV detektorom (Diode Array Detector, DAD) i TSQ Quantum Access Max masenim spektrometrom koji se sastoji od detektora sa tri analizatora - trostruki kvadrupol (Triple quadrupol, QQQ) u cilju definisanja količine prisutnih različitih fenolnih kiselina u ekstraktima smokve, kao i eventualnih razlika između tamnoobojenih i svetloobojenih sorti smokvi.", title = "Ekstrakcija i određivanje sadržaja fenolnih kiselina u smokvama", pages = "1-19", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4191" }
Đurđević, M.. (2020). Ekstrakcija i određivanje sadržaja fenolnih kiselina u smokvama. , 1-19. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4191
Đurđević M. Ekstrakcija i određivanje sadržaja fenolnih kiselina u smokvama. 2020;:1-19. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4191 .
Đurđević, Milica, "Ekstrakcija i određivanje sadržaja fenolnih kiselina u smokvama" (2020):1-19, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4191 .