Procena autentičnosti medljikovca na osnovu polifenolnog profila odredjenog visoko-efikasnom tankoslojnom hromatografijom
Samo za registrovane korisnike
2020
Diplomski rad (Objavljena verzija)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Med je slatka mešavina koju proizvode pčele (Apis mellifera L.), uglavnom iz nektara cveća, dok medljikovac uglavnom potiče iz sekreta živih delova biljke ili izlučevina insekata. Autentičnost medljivovca zavisi od botaničkog i geografskog porekla i predstavlja važan parametar koji definiše kvalitet i cenu. U ovom radu je analiziran fenolni profil 50 uzoraka medljikovaca različitog botaničkog porekla primenom visoko-efikasne tankoslojne hromatografije. Najbolje razdvajanje fenolnih jedinjenja postignuto je primenom sistema koji čine silica gel – hloroform/etil-acetat/mravlja kiselina (50/40/10, v/v/v) – vanillin. Slike dobijenih hromatograma su procesuirane primenom programa Image J, dok su dalje numerički podaci analiziranu multivarijantnom tehnikom. Primenom analize glavnih komponenata ispitivani uzorci su se grupisali prema botaničkom poreklu čime je potvrđena mogućnost korišćenja fenolnih profila za određivanje autentičnosti medljikovaca. Fenolni profil se može koristiti kao brza ...i pouzdana alatka za potvrdu botaničkog porekla meda.
Ključne reči:
medljikovac / autentičnost / fenolna jedinjenja / visoko-efikasna tankoslojna hromatografija (HPTLC)Izvor:
2020, 1-23Kolekcije
Institucija/grupa
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Filipović, Sofija M. PY - 2020 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4214 AB - Med je slatka mešavina koju proizvode pčele (Apis mellifera L.), uglavnom iz nektara cveća, dok medljikovac uglavnom potiče iz sekreta živih delova biljke ili izlučevina insekata. Autentičnost medljivovca zavisi od botaničkog i geografskog porekla i predstavlja važan parametar koji definiše kvalitet i cenu. U ovom radu je analiziran fenolni profil 50 uzoraka medljikovaca različitog botaničkog porekla primenom visoko-efikasne tankoslojne hromatografije. Najbolje razdvajanje fenolnih jedinjenja postignuto je primenom sistema koji čine silica gel – hloroform/etil-acetat/mravlja kiselina (50/40/10, v/v/v) – vanillin. Slike dobijenih hromatograma su procesuirane primenom programa Image J, dok su dalje numerički podaci analiziranu multivarijantnom tehnikom. Primenom analize glavnih komponenata ispitivani uzorci su se grupisali prema botaničkom poreklu čime je potvrđena mogućnost korišćenja fenolnih profila za određivanje autentičnosti medljikovaca. Fenolni profil se može koristiti kao brza i pouzdana alatka za potvrdu botaničkog porekla meda. T1 - Procena autentičnosti medljikovca na osnovu polifenolnog profila odredjenog visoko-efikasnom tankoslojnom hromatografijom SP - 1 EP - 23 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4214 ER -
@misc{ author = "Filipović, Sofija M.", year = "2020", abstract = "Med je slatka mešavina koju proizvode pčele (Apis mellifera L.), uglavnom iz nektara cveća, dok medljikovac uglavnom potiče iz sekreta živih delova biljke ili izlučevina insekata. Autentičnost medljivovca zavisi od botaničkog i geografskog porekla i predstavlja važan parametar koji definiše kvalitet i cenu. U ovom radu je analiziran fenolni profil 50 uzoraka medljikovaca različitog botaničkog porekla primenom visoko-efikasne tankoslojne hromatografije. Najbolje razdvajanje fenolnih jedinjenja postignuto je primenom sistema koji čine silica gel – hloroform/etil-acetat/mravlja kiselina (50/40/10, v/v/v) – vanillin. Slike dobijenih hromatograma su procesuirane primenom programa Image J, dok su dalje numerički podaci analiziranu multivarijantnom tehnikom. Primenom analize glavnih komponenata ispitivani uzorci su se grupisali prema botaničkom poreklu čime je potvrđena mogućnost korišćenja fenolnih profila za određivanje autentičnosti medljikovaca. Fenolni profil se može koristiti kao brza i pouzdana alatka za potvrdu botaničkog porekla meda.", title = "Procena autentičnosti medljikovca na osnovu polifenolnog profila odredjenog visoko-efikasnom tankoslojnom hromatografijom", pages = "1-23", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4214" }
Filipović, S. M.. (2020). Procena autentičnosti medljikovca na osnovu polifenolnog profila odredjenog visoko-efikasnom tankoslojnom hromatografijom. , 1-23. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4214
Filipović SM. Procena autentičnosti medljikovca na osnovu polifenolnog profila odredjenog visoko-efikasnom tankoslojnom hromatografijom. 2020;:1-23. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4214 .
Filipović, Sofija M., "Procena autentičnosti medljikovca na osnovu polifenolnog profila odredjenog visoko-efikasnom tankoslojnom hromatografijom" (2020):1-23, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4214 .