In vitro ispitivanje prebiotske, antioksidativne i antimikrobne aktivnosti pektina
Authorized Users Only
2021
Master Thesis (Published version)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metadata
Show full item recordAbstract
Ovaj master rad fokusiran je na ispitivanje prebiotske aktivnosti pektina, njegove antioksidativne i
antimikrobne aktivnosti, kao i ispitivanja digestije pektina enzimima prisutnih u gastrointestinalnom
traktu.
Prebiotska aktivnost pektina ispitana je fermentacijom bakterijama selektovanih iz kolostruma,
prelaznog i zrelog mleka, kao i sojevima bifidobakterija (Bifidobacterium breve i Bifidobacterium
bifidum) i Lactobacillus rhamnosus. Upoređena je antimikrobna i antioksidativna aktivnost pektina pre
i nakon fermentacije. Pored klasične spektrofotometrijske, DPPH metode, kojom je određena
antioksidativna aktivnost, primenjena je i elektrohemijska metoda ciklične voltametrije.
Eksperimentom in vitro digestije pektina, digestovan je 0,5 % vodeni rastvor pektina enzimima
digestivnog trakta, nakon čega je određen uticaj na rast laktobacila, promena pH vrednosti i
antioksidativna aktivnost pre i nakon digestije.
Eksperimentalno dobijeni podaci ukazuju da pektin ima prebiotsku akt...ivnost i da povoljno utiče na rast
i aktivnost probiotskih bakterija. Takođe su dokazana i njegova antioksidativna i antimikrobna
svojstva, kao i sposobnost enzima gastrointestinalnog trakta da digestuju pektin.
Keywords:
pektin / prebiotik / antimikrobna/antioksidativna aktivnost / digestijaSource:
2021, 1-46Collections
Institution/Community
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Petrović, Nataša PY - 2021 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4485 AB - Ovaj master rad fokusiran je na ispitivanje prebiotske aktivnosti pektina, njegove antioksidativne i antimikrobne aktivnosti, kao i ispitivanja digestije pektina enzimima prisutnih u gastrointestinalnom traktu. Prebiotska aktivnost pektina ispitana je fermentacijom bakterijama selektovanih iz kolostruma, prelaznog i zrelog mleka, kao i sojevima bifidobakterija (Bifidobacterium breve i Bifidobacterium bifidum) i Lactobacillus rhamnosus. Upoređena je antimikrobna i antioksidativna aktivnost pektina pre i nakon fermentacije. Pored klasične spektrofotometrijske, DPPH metode, kojom je određena antioksidativna aktivnost, primenjena je i elektrohemijska metoda ciklične voltametrije. Eksperimentom in vitro digestije pektina, digestovan je 0,5 % vodeni rastvor pektina enzimima digestivnog trakta, nakon čega je određen uticaj na rast laktobacila, promena pH vrednosti i antioksidativna aktivnost pre i nakon digestije. Eksperimentalno dobijeni podaci ukazuju da pektin ima prebiotsku aktivnost i da povoljno utiče na rast i aktivnost probiotskih bakterija. Takođe su dokazana i njegova antioksidativna i antimikrobna svojstva, kao i sposobnost enzima gastrointestinalnog trakta da digestuju pektin. T1 - In vitro ispitivanje prebiotske, antioksidativne i antimikrobne aktivnosti pektina SP - 1 EP - 46 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4485 ER -
@mastersthesis{ author = "Petrović, Nataša", year = "2021", abstract = "Ovaj master rad fokusiran je na ispitivanje prebiotske aktivnosti pektina, njegove antioksidativne i antimikrobne aktivnosti, kao i ispitivanja digestije pektina enzimima prisutnih u gastrointestinalnom traktu. Prebiotska aktivnost pektina ispitana je fermentacijom bakterijama selektovanih iz kolostruma, prelaznog i zrelog mleka, kao i sojevima bifidobakterija (Bifidobacterium breve i Bifidobacterium bifidum) i Lactobacillus rhamnosus. Upoređena je antimikrobna i antioksidativna aktivnost pektina pre i nakon fermentacije. Pored klasične spektrofotometrijske, DPPH metode, kojom je određena antioksidativna aktivnost, primenjena je i elektrohemijska metoda ciklične voltametrije. Eksperimentom in vitro digestije pektina, digestovan je 0,5 % vodeni rastvor pektina enzimima digestivnog trakta, nakon čega je određen uticaj na rast laktobacila, promena pH vrednosti i antioksidativna aktivnost pre i nakon digestije. Eksperimentalno dobijeni podaci ukazuju da pektin ima prebiotsku aktivnost i da povoljno utiče na rast i aktivnost probiotskih bakterija. Takođe su dokazana i njegova antioksidativna i antimikrobna svojstva, kao i sposobnost enzima gastrointestinalnog trakta da digestuju pektin.", title = "In vitro ispitivanje prebiotske, antioksidativne i antimikrobne aktivnosti pektina", pages = "1-46", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4485" }
Petrović, N.. (2021). In vitro ispitivanje prebiotske, antioksidativne i antimikrobne aktivnosti pektina. , 1-46. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4485
Petrović N. In vitro ispitivanje prebiotske, antioksidativne i antimikrobne aktivnosti pektina. 2021;:1-46. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4485 .
Petrović, Nataša, "In vitro ispitivanje prebiotske, antioksidativne i antimikrobne aktivnosti pektina" (2021):1-46, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4485 .