Uticaj hroma (VI) na aktivnost enzima oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca
Samo za registrovane korisnike
2021
Diplomski rad (Objavljena verzija)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Cilj ovog rada je određivanje uticaja hroma na pekarski i pivski kvasac. Uticaj je praćen postavljanjem tečnih fermentacija sa 400 μM Cr i 600 μM Cr u podlozi, a rezultati su poređeni sa kontrolom.
Nakon završene fermentacije određivani su ukupan broj mikroorganizama metodom serijskog razblaženja i količina biomase. Posebna pažnja je posvećena uticaju Cr6+ na enzim oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca, superoksid dismutazu. Enzimska aktivnost je određena nakon homogenizacije uzoraka sa ditiotreitolom (DTT) i izražena je kao specifična aktivnost.
Značajne razlike u rezultatima su dobijene za pekarski i pivski kvasac.
Ključne reči:
pekarski kvasac / pivski kvasac / S. cerevisiae / hrom / oksidativni stres / superoksid dismutazaIzvor:
2021, 2-28Kolekcije
Institucija/grupa
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Gavrilović, Jelisaveta PY - 2021 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4580 AB - Cilj ovog rada je određivanje uticaja hroma na pekarski i pivski kvasac. Uticaj je praćen postavljanjem tečnih fermentacija sa 400 μM Cr i 600 μM Cr u podlozi, a rezultati su poređeni sa kontrolom. Nakon završene fermentacije određivani su ukupan broj mikroorganizama metodom serijskog razblaženja i količina biomase. Posebna pažnja je posvećena uticaju Cr6+ na enzim oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca, superoksid dismutazu. Enzimska aktivnost je određena nakon homogenizacije uzoraka sa ditiotreitolom (DTT) i izražena je kao specifična aktivnost. Značajne razlike u rezultatima su dobijene za pekarski i pivski kvasac. T1 - Uticaj hroma (VI) na aktivnost enzima oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca SP - 2 EP - 28 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4580 ER -
@misc{ author = "Gavrilović, Jelisaveta", year = "2021", abstract = "Cilj ovog rada je određivanje uticaja hroma na pekarski i pivski kvasac. Uticaj je praćen postavljanjem tečnih fermentacija sa 400 μM Cr i 600 μM Cr u podlozi, a rezultati su poređeni sa kontrolom. Nakon završene fermentacije određivani su ukupan broj mikroorganizama metodom serijskog razblaženja i količina biomase. Posebna pažnja je posvećena uticaju Cr6+ na enzim oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca, superoksid dismutazu. Enzimska aktivnost je određena nakon homogenizacije uzoraka sa ditiotreitolom (DTT) i izražena je kao specifična aktivnost. Značajne razlike u rezultatima su dobijene za pekarski i pivski kvasac.", title = "Uticaj hroma (VI) na aktivnost enzima oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca", pages = "2-28", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4580" }
Gavrilović, J.. (2021). Uticaj hroma (VI) na aktivnost enzima oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca. , 2-28. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4580
Gavrilović J. Uticaj hroma (VI) na aktivnost enzima oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca. 2021;:2-28. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4580 .
Gavrilović, Jelisaveta, "Uticaj hroma (VI) na aktivnost enzima oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca" (2021):2-28, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4580 .