Приказ основних података о документу

dc.contributorBeškoski, Vladimir
dc.creatorGavrilović, Jelisaveta
dc.date.accessioned2021-09-16T12:18:58Z
dc.date.available2021-09-16T12:18:58Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4580
dc.description.abstractCilj ovog rada je određivanje uticaja hroma na pekarski i pivski kvasac. Uticaj je praćen postavljanjem tečnih fermentacija sa 400 μM Cr i 600 μM Cr u podlozi, a rezultati su poređeni sa kontrolom. Nakon završene fermentacije određivani su ukupan broj mikroorganizama metodom serijskog razblaženja i količina biomase. Posebna pažnja je posvećena uticaju Cr6+ na enzim oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca, superoksid dismutazu. Enzimska aktivnost je određena nakon homogenizacije uzoraka sa ditiotreitolom (DTT) i izražena je kao specifična aktivnost. Značajne razlike u rezultatima su dobijene za pekarski i pivski kvasac.sr
dc.language.isosrsr
dc.rightsrestrictedAccesssr
dc.subjectpekarski kvasacsr
dc.subjectpivski kvasacsr
dc.subjectS. cerevisiaesr
dc.subjecthromsr
dc.subjectoksidativni stressr
dc.subjectsuperoksid dismutazasr
dc.titleUticaj hroma (VI) na aktivnost enzima oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvascasr
dc.typebachelorThesissr
dc.rights.licenseARRsr
dcterms.abstractГавриловић, Јелисавета; Утицај хрома (ВИ) на активност ензима оксидативног стреса пекарског и пивског квасца; Утицај хрома (ВИ) на активност ензима оксидативног стреса пекарског и пивског квасца;
dc.rights.holderUniverzitet u Beogradu - Hemijski fakultetsr
dc.citation.spage2
dc.citation.epage28
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4580


Документи

Thumbnail
Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу