Приказ основних података о документу
Uticaj hroma (VI) na aktivnost enzima oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca
dc.contributor | Beškoski, Vladimir | |
dc.creator | Gavrilović, Jelisaveta | |
dc.date.accessioned | 2021-09-16T12:18:58Z | |
dc.date.available | 2021-09-16T12:18:58Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4580 | |
dc.description.abstract | Cilj ovog rada je određivanje uticaja hroma na pekarski i pivski kvasac. Uticaj je praćen postavljanjem tečnih fermentacija sa 400 μM Cr i 600 μM Cr u podlozi, a rezultati su poređeni sa kontrolom. Nakon završene fermentacije određivani su ukupan broj mikroorganizama metodom serijskog razblaženja i količina biomase. Posebna pažnja je posvećena uticaju Cr6+ na enzim oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca, superoksid dismutazu. Enzimska aktivnost je određena nakon homogenizacije uzoraka sa ditiotreitolom (DTT) i izražena je kao specifična aktivnost. Značajne razlike u rezultatima su dobijene za pekarski i pivski kvasac. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.rights | restrictedAccess | sr |
dc.subject | pekarski kvasac | sr |
dc.subject | pivski kvasac | sr |
dc.subject | S. cerevisiae | sr |
dc.subject | hrom | sr |
dc.subject | oksidativni stres | sr |
dc.subject | superoksid dismutaza | sr |
dc.title | Uticaj hroma (VI) na aktivnost enzima oksidativnog stresa pekarskog i pivskog kvasca | sr |
dc.type | bachelorThesis | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dcterms.abstract | Гавриловић, Јелисавета; Утицај хрома (ВИ) на активност ензима оксидативног стреса пекарског и пивског квасца; Утицај хрома (ВИ) на активност ензима оксидативног стреса пекарског и пивског квасца; | |
dc.rights.holder | Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet | sr |
dc.citation.spage | 2 | |
dc.citation.epage | 28 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4580 |