dc.description.abstract | Beta laktoglobulin (BLG) je glavni protein surutke i veoma poznat alergen koji poseduje
više mesta za vezivanje liganda. BLG pokazuje afinitet prema širokom spektru
bioaktivnih jedinjenja, kao što su masne kiseline, vitamini i polifenolna jedinjenja. Bet v
1 je protein koji je u velikoj meri prisutan u polenu stabla bele breze i primarni je uzrok
alergije na polen breze kod ljudi. Bet v 1 vezuje niz fiziološki relevantnih liganda
uključujući masne kiseline, flavonoide i citokinine. Biološka funkcija Bet v 1 nije
poznata. Međutim, pretpostavlja se da neobična karakteristika tercijarne strukture Bet v 1,
unutrašnja šupljina, igra centralnu ulogu u biološkoj funkciji molekula, i verovatno to
čini kroz specifičnu interakciju sa nepoznatim ligandom. Flavonoidi su jedna od grupa
bioaktivnih jedinjenja koja su opsežno proučavana. Bioaktivna jedinjenja imaju veliki
potencijal da budu korišćena u „ojačavanju“ hrane zarad zdravstvenih koristi.
U ovom radu su teorijskim metodama proučavane interakcije i efekti vezivanja
glikozilovanih polifenola, (izoramnetin-3-O-glukozid, izoramnetin 3-O-(malonil 3-O-
glukozid), kvercetin 3-O (malonil 3-O-glukozid) i izoramnetin-3-O-rutinozid)), sa Bet v1 i
BLG u obliku monomera i dimera.
Metodom slepog dokinga su pronađena mesta vezivanja flavonoida za ispitivane proteine i
analizirane interakcije koje ovi flavonoidi grade sa aminokiselinskim ostacima u
okruženju. Pokazano je da na vezivanje glikozilovanih flavonoida za lipokaline najviše
utiče šećerna komponenta koja, sa jedne strane, može uticati na povećan afinitet vezivanja
usled većeg broja hidroksilnih grupa koje poseduje, a sa druge strane, može smanjiti ili čak
onemogućiti pristup unutrašnjoj šupljini proteina, usled velike zapremine. | sr |