Prikaz osnovnih podataka o dokumentu
Teorijsko proučavanje interakcija glikozilovanih flavonoida sa lipokalinima
dc.contributor | Milčić, Miloš K. | |
dc.creator | Vitas, Milan | |
dc.date.accessioned | 2021-09-17T11:15:20Z | |
dc.date.available | 2021-09-17T11:15:20Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4582 | |
dc.description.abstract | Beta laktoglobulin (BLG) je glavni protein surutke i veoma poznat alergen koji poseduje više mesta za vezivanje liganda. BLG pokazuje afinitet prema širokom spektru bioaktivnih jedinjenja, kao što su masne kiseline, vitamini i polifenolna jedinjenja. Bet v 1 je protein koji je u velikoj meri prisutan u polenu stabla bele breze i primarni je uzrok alergije na polen breze kod ljudi. Bet v 1 vezuje niz fiziološki relevantnih liganda uključujući masne kiseline, flavonoide i citokinine. Biološka funkcija Bet v 1 nije poznata. Međutim, pretpostavlja se da neobična karakteristika tercijarne strukture Bet v 1, unutrašnja šupljina, igra centralnu ulogu u biološkoj funkciji molekula, i verovatno to čini kroz specifičnu interakciju sa nepoznatim ligandom. Flavonoidi su jedna od grupa bioaktivnih jedinjenja koja su opsežno proučavana. Bioaktivna jedinjenja imaju veliki potencijal da budu korišćena u „ojačavanju“ hrane zarad zdravstvenih koristi. U ovom radu su teorijskim metodama proučavane interakcije i efekti vezivanja glikozilovanih polifenola, (izoramnetin-3-O-glukozid, izoramnetin 3-O-(malonil 3-O- glukozid), kvercetin 3-O (malonil 3-O-glukozid) i izoramnetin-3-O-rutinozid)), sa Bet v1 i BLG u obliku monomera i dimera. Metodom slepog dokinga su pronađena mesta vezivanja flavonoida za ispitivane proteine i analizirane interakcije koje ovi flavonoidi grade sa aminokiselinskim ostacima u okruženju. Pokazano je da na vezivanje glikozilovanih flavonoida za lipokaline najviše utiče šećerna komponenta koja, sa jedne strane, može uticati na povećan afinitet vezivanja usled većeg broja hidroksilnih grupa koje poseduje, a sa druge strane, može smanjiti ili čak onemogućiti pristup unutrašnjoj šupljini proteina, usled velike zapremine. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.rights | restrictedAccess | sr |
dc.subject | glikozilovani flavonoidi | sr |
dc.subject | lipokalini | sr |
dc.subject | molekulski doking | sr |
dc.subject | interakcije | sr |
dc.title | Teorijsko proučavanje interakcija glikozilovanih flavonoida sa lipokalinima | sr |
dc.type | bachelorThesis | sr |
dc.rights.license | ARR | sr |
dcterms.abstract | Витас, Милан; Теоријско проучавање интеракција гликозилованих флавоноида са липокалинима; Теоријско проучавање интеракција гликозилованих флавоноида са липокалинима; | |
dc.rights.holder | Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet | sr |
dc.citation.spage | 1 | |
dc.citation.epage | 56 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4582 |