Приказ основних података о документу

dc.contributorMilčić, Miloš K.
dc.creatorVitas, Milan
dc.date.accessioned2021-09-17T11:15:20Z
dc.date.available2021-09-17T11:15:20Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4582
dc.description.abstractBeta laktoglobulin (BLG) je glavni protein surutke i veoma poznat alergen koji poseduje više mesta za vezivanje liganda. BLG pokazuje afinitet prema širokom spektru bioaktivnih jedinjenja, kao što su masne kiseline, vitamini i polifenolna jedinjenja. Bet v 1 je protein koji je u velikoj meri prisutan u polenu stabla bele breze i primarni je uzrok alergije na polen breze kod ljudi. Bet v 1 vezuje niz fiziološki relevantnih liganda uključujući masne kiseline, flavonoide i citokinine. Biološka funkcija Bet v 1 nije poznata. Međutim, pretpostavlja se da neobična karakteristika tercijarne strukture Bet v 1, unutrašnja šupljina, igra centralnu ulogu u biološkoj funkciji molekula, i verovatno to čini kroz specifičnu interakciju sa nepoznatim ligandom. Flavonoidi su jedna od grupa bioaktivnih jedinjenja koja su opsežno proučavana. Bioaktivna jedinjenja imaju veliki potencijal da budu korišćena u „ojačavanju“ hrane zarad zdravstvenih koristi. U ovom radu su teorijskim metodama proučavane interakcije i efekti vezivanja glikozilovanih polifenola, (izoramnetin-3-O-glukozid, izoramnetin 3-O-(malonil 3-O- glukozid), kvercetin 3-O (malonil 3-O-glukozid) i izoramnetin-3-O-rutinozid)), sa Bet v1 i BLG u obliku monomera i dimera. Metodom slepog dokinga su pronađena mesta vezivanja flavonoida za ispitivane proteine i analizirane interakcije koje ovi flavonoidi grade sa aminokiselinskim ostacima u okruženju. Pokazano je da na vezivanje glikozilovanih flavonoida za lipokaline najviše utiče šećerna komponenta koja, sa jedne strane, može uticati na povećan afinitet vezivanja usled većeg broja hidroksilnih grupa koje poseduje, a sa druge strane, može smanjiti ili čak onemogućiti pristup unutrašnjoj šupljini proteina, usled velike zapremine.sr
dc.language.isosrsr
dc.rightsrestrictedAccesssr
dc.subjectglikozilovani flavonoidisr
dc.subjectlipokalinisr
dc.subjectmolekulski dokingsr
dc.subjectinterakcijesr
dc.titleTeorijsko proučavanje interakcija glikozilovanih flavonoida sa lipokalinimasr
dc.typebachelorThesissr
dc.rights.licenseARRsr
dcterms.abstractВитас, Милан; Теоријско проучавање интеракција гликозилованих флавоноида са липокалинима; Теоријско проучавање интеракција гликозилованих флавоноида са липокалинима;
dc.rights.holderUniverzitet u Beogradu - Hemijski fakultetsr
dc.citation.spage1
dc.citation.epage56
dc.type.versionpublishedVersionsr
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4582


Документи

Thumbnail
Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу