Stabilizacija boje fikobilinskih proteina ugljenim hidratima u kiseloj sredini
Само за регистроване кориснике
2021
Дипломски рад (Објављена верзија)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Fotosintetski fikobilinski proteini (PBP) cijanobakterija (modro-zelene alge) i crvenih algi sve se više koriste u industriji hrane (živopisna boja) i biomedicini (snažna bioaktivna svojstva). Jedinstvena fizičko-hemijska svojstva PBP pre svega potiču od neproteinskog dela molekula, tj. kovalentno vezanih (jedna ili više) tetrapirolnih fikobilinskih hromofora. U ovom radu je preliminarno ispitan uticaj: glukoze, fruktoze, skroba i natrijum-alginata na stabilnost boje C-fikocijanina i R-fikoeritrina u kiselim uslovima. Rezultati ukazuju da postoji stabilizacija boje fikoeritrina i fikocijanina sa svim ispitivanim ugljenim hidratima na pH vrednostima 3,0 (izuzev skroba u slučaju fikocijanina). Na pH 4,0 se primećuje stabilizacija fikoeritrina sa svim ugljenim hidratima, a efekta na fikocijanin nema na ovoj pH osim u slučaju sa alginatom gde je uočen izraziti stabilišući efekat čak i nakon sedam dana inkubacije. Ispitivani ugljeni hidrati nemaju značajan efekat na stabilnost R-PE i C-PC n...a pH 5,0, s obzirom da su proteini stabilni u ovim uslovima.
Кључне речи:
fikobilinski proteini / C-fikocijanin / R-fikoeritrin / stabilnost boje / ugljeni hidrati / kiselo pHИзвор:
2021, 1-34Колекције
Институција/група
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Veličković, Luka PY - 2021 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4705 AB - Fotosintetski fikobilinski proteini (PBP) cijanobakterija (modro-zelene alge) i crvenih algi sve se više koriste u industriji hrane (živopisna boja) i biomedicini (snažna bioaktivna svojstva). Jedinstvena fizičko-hemijska svojstva PBP pre svega potiču od neproteinskog dela molekula, tj. kovalentno vezanih (jedna ili više) tetrapirolnih fikobilinskih hromofora. U ovom radu je preliminarno ispitan uticaj: glukoze, fruktoze, skroba i natrijum-alginata na stabilnost boje C-fikocijanina i R-fikoeritrina u kiselim uslovima. Rezultati ukazuju da postoji stabilizacija boje fikoeritrina i fikocijanina sa svim ispitivanim ugljenim hidratima na pH vrednostima 3,0 (izuzev skroba u slučaju fikocijanina). Na pH 4,0 se primećuje stabilizacija fikoeritrina sa svim ugljenim hidratima, a efekta na fikocijanin nema na ovoj pH osim u slučaju sa alginatom gde je uočen izraziti stabilišući efekat čak i nakon sedam dana inkubacije. Ispitivani ugljeni hidrati nemaju značajan efekat na stabilnost R-PE i C-PC na pH 5,0, s obzirom da su proteini stabilni u ovim uslovima. T1 - Stabilizacija boje fikobilinskih proteina ugljenim hidratima u kiseloj sredini SP - 1 EP - 34 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4705 ER -
@misc{ author = "Veličković, Luka", year = "2021", abstract = "Fotosintetski fikobilinski proteini (PBP) cijanobakterija (modro-zelene alge) i crvenih algi sve se više koriste u industriji hrane (živopisna boja) i biomedicini (snažna bioaktivna svojstva). Jedinstvena fizičko-hemijska svojstva PBP pre svega potiču od neproteinskog dela molekula, tj. kovalentno vezanih (jedna ili više) tetrapirolnih fikobilinskih hromofora. U ovom radu je preliminarno ispitan uticaj: glukoze, fruktoze, skroba i natrijum-alginata na stabilnost boje C-fikocijanina i R-fikoeritrina u kiselim uslovima. Rezultati ukazuju da postoji stabilizacija boje fikoeritrina i fikocijanina sa svim ispitivanim ugljenim hidratima na pH vrednostima 3,0 (izuzev skroba u slučaju fikocijanina). Na pH 4,0 se primećuje stabilizacija fikoeritrina sa svim ugljenim hidratima, a efekta na fikocijanin nema na ovoj pH osim u slučaju sa alginatom gde je uočen izraziti stabilišući efekat čak i nakon sedam dana inkubacije. Ispitivani ugljeni hidrati nemaju značajan efekat na stabilnost R-PE i C-PC na pH 5,0, s obzirom da su proteini stabilni u ovim uslovima.", title = "Stabilizacija boje fikobilinskih proteina ugljenim hidratima u kiseloj sredini", pages = "1-34", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4705" }
Veličković, L.. (2021). Stabilizacija boje fikobilinskih proteina ugljenim hidratima u kiseloj sredini. , 1-34. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4705
Veličković L. Stabilizacija boje fikobilinskih proteina ugljenim hidratima u kiseloj sredini. 2021;:1-34. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4705 .
Veličković, Luka, "Stabilizacija boje fikobilinskih proteina ugljenim hidratima u kiseloj sredini" (2021):1-34, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4705 .