Ispitivanje antimikrobne aktivnosti filmova levana i želatina obogaćenim esencijalnim uljima
Само за регистроване кориснике
2021
Дипломски рад (Објављена верзија)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Cilj ovog rada je ispitivanje antimikrobnih svojstava ţelatinoznih filmova sa levanom u koje su dodata i esencijalna ulja da bi se pokazalo da li postoji potencijal za njihovu primenu u pakovanju namirnica. Filmovi su sintetisani korišćenjem levana, ţelatina, glicerola, vode i esencijalnog ulja timijana, hajdučke trave, peperminta ili origana. Metodom difuzije je određena antimikrobna aktivnost sintetisanih filmova za sojeve Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli i Candida albicans. Nakon inkubacije su izmerene zone inhibicije i poređene su sa kontrolnim uzorkom. Uočene su znatne razlike u antimikrobnoj aktivnosti sintetisanih filmova na rast sojeva mikroorganizama.
Кључне речи:
levan / ţelatinozni filmovi / esencijalno ulje / timijan / hajdučka trava / pepermint / origanoИзвор:
2021, 1-42Колекције
Институција/група
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Rađenović, Milica PY - 2021 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4713 AB - Cilj ovog rada je ispitivanje antimikrobnih svojstava ţelatinoznih filmova sa levanom u koje su dodata i esencijalna ulja da bi se pokazalo da li postoji potencijal za njihovu primenu u pakovanju namirnica. Filmovi su sintetisani korišćenjem levana, ţelatina, glicerola, vode i esencijalnog ulja timijana, hajdučke trave, peperminta ili origana. Metodom difuzije je određena antimikrobna aktivnost sintetisanih filmova za sojeve Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli i Candida albicans. Nakon inkubacije su izmerene zone inhibicije i poređene su sa kontrolnim uzorkom. Uočene su znatne razlike u antimikrobnoj aktivnosti sintetisanih filmova na rast sojeva mikroorganizama. T1 - Ispitivanje antimikrobne aktivnosti filmova levana i želatina obogaćenim esencijalnim uljima SP - 1 EP - 42 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4713 ER -
@misc{ author = "Rađenović, Milica", year = "2021", abstract = "Cilj ovog rada je ispitivanje antimikrobnih svojstava ţelatinoznih filmova sa levanom u koje su dodata i esencijalna ulja da bi se pokazalo da li postoji potencijal za njihovu primenu u pakovanju namirnica. Filmovi su sintetisani korišćenjem levana, ţelatina, glicerola, vode i esencijalnog ulja timijana, hajdučke trave, peperminta ili origana. Metodom difuzije je određena antimikrobna aktivnost sintetisanih filmova za sojeve Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli i Candida albicans. Nakon inkubacije su izmerene zone inhibicije i poređene su sa kontrolnim uzorkom. Uočene su znatne razlike u antimikrobnoj aktivnosti sintetisanih filmova na rast sojeva mikroorganizama.", title = "Ispitivanje antimikrobne aktivnosti filmova levana i želatina obogaćenim esencijalnim uljima", pages = "1-42", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4713" }
Rađenović, M.. (2021). Ispitivanje antimikrobne aktivnosti filmova levana i želatina obogaćenim esencijalnim uljima. , 1-42. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4713
Rađenović M. Ispitivanje antimikrobne aktivnosti filmova levana i želatina obogaćenim esencijalnim uljima. 2021;:1-42. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4713 .
Rađenović, Milica, "Ispitivanje antimikrobne aktivnosti filmova levana i želatina obogaćenim esencijalnim uljima" (2021):1-42, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4713 .