Preliminarna analiza in vitro antioksidativne i antimikrobne aktivnosti fikobilinskih proteina
Само за регистроване кориснике
2021
Дипломски рад (Објављена верзија)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Fotosintetski fikobilinski proteini (PBP) cijanobakterija (modro-zelene alge) i crvenih algi sve se više koriste u industriji hrane (živopisna boja) i biomedicini (snažna bioaktivna svojstva). Jedinstvena fizičko-hemijska svojstva PBP pre svega potiču od neproteinskog dela molekula, tj. kovalentno vezanih (jedna ili više) tetrapirolnih fikobilinskih hromofora. U ovom radu je preliminarno ispitana antimikrobna (metoda difuzije) i antioksidativna aktivnost C-fikocijanina (Spirulina Pacifica), R-fikocijanina i R-fikoeritrina (Nori crvena alga). Korišćena su četiri antioksidativna eseja: ABTS, ukupna antioksidativna aktivnost, ukupna redukujuća moć (kolorimetrijski testovi) i ORAC (fluorimetrijski metod). Rezultati sugerišu da i u najvećim aplikovanim koncentracijama (50 ili 300 μM po hromofori) PBP ne pokazuju evidentnu antimikrobnu aktivnost prema sojevima bakterija Escherichia coli i Staphylococcus aureus. Nasuprot tome, svi PBP, posebno R-fikoeritrin, imaju očekivano visok antioksidati...vni potencijal (niske μM vrednosti za IC50 ili EC50, visoka TE), koji je znatno veći u odnosu na standardni antioksidans Trolox.
Кључне речи:
Fikobilinski prote / C-fikocijanin / R-fikocijanin / R-fikoeritrin / antioksidativna aktivnost / antimikrobna aktivnostИзвор:
2021, 1-36Колекције
Институција/група
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Jovanović, Petar PY - 2021 UR - https://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/4727 AB - Fotosintetski fikobilinski proteini (PBP) cijanobakterija (modro-zelene alge) i crvenih algi sve se više koriste u industriji hrane (živopisna boja) i biomedicini (snažna bioaktivna svojstva). Jedinstvena fizičko-hemijska svojstva PBP pre svega potiču od neproteinskog dela molekula, tj. kovalentno vezanih (jedna ili više) tetrapirolnih fikobilinskih hromofora. U ovom radu je preliminarno ispitana antimikrobna (metoda difuzije) i antioksidativna aktivnost C-fikocijanina (Spirulina Pacifica), R-fikocijanina i R-fikoeritrina (Nori crvena alga). Korišćena su četiri antioksidativna eseja: ABTS, ukupna antioksidativna aktivnost, ukupna redukujuća moć (kolorimetrijski testovi) i ORAC (fluorimetrijski metod). Rezultati sugerišu da i u najvećim aplikovanim koncentracijama (50 ili 300 μM po hromofori) PBP ne pokazuju evidentnu antimikrobnu aktivnost prema sojevima bakterija Escherichia coli i Staphylococcus aureus. Nasuprot tome, svi PBP, posebno R-fikoeritrin, imaju očekivano visok antioksidativni potencijal (niske μM vrednosti za IC50 ili EC50, visoka TE), koji je znatno veći u odnosu na standardni antioksidans Trolox. T1 - Preliminarna analiza in vitro antioksidativne i antimikrobne aktivnosti fikobilinskih proteina SP - 1 EP - 36 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4727 ER -
@misc{ author = "Jovanović, Petar", year = "2021", abstract = "Fotosintetski fikobilinski proteini (PBP) cijanobakterija (modro-zelene alge) i crvenih algi sve se više koriste u industriji hrane (živopisna boja) i biomedicini (snažna bioaktivna svojstva). Jedinstvena fizičko-hemijska svojstva PBP pre svega potiču od neproteinskog dela molekula, tj. kovalentno vezanih (jedna ili više) tetrapirolnih fikobilinskih hromofora. U ovom radu je preliminarno ispitana antimikrobna (metoda difuzije) i antioksidativna aktivnost C-fikocijanina (Spirulina Pacifica), R-fikocijanina i R-fikoeritrina (Nori crvena alga). Korišćena su četiri antioksidativna eseja: ABTS, ukupna antioksidativna aktivnost, ukupna redukujuća moć (kolorimetrijski testovi) i ORAC (fluorimetrijski metod). Rezultati sugerišu da i u najvećim aplikovanim koncentracijama (50 ili 300 μM po hromofori) PBP ne pokazuju evidentnu antimikrobnu aktivnost prema sojevima bakterija Escherichia coli i Staphylococcus aureus. Nasuprot tome, svi PBP, posebno R-fikoeritrin, imaju očekivano visok antioksidativni potencijal (niske μM vrednosti za IC50 ili EC50, visoka TE), koji je znatno veći u odnosu na standardni antioksidans Trolox.", title = "Preliminarna analiza in vitro antioksidativne i antimikrobne aktivnosti fikobilinskih proteina", pages = "1-36", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4727" }
Jovanović, P.. (2021). Preliminarna analiza in vitro antioksidativne i antimikrobne aktivnosti fikobilinskih proteina. , 1-36. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4727
Jovanović P. Preliminarna analiza in vitro antioksidativne i antimikrobne aktivnosti fikobilinskih proteina. 2021;:1-36. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4727 .
Jovanović, Petar, "Preliminarna analiza in vitro antioksidativne i antimikrobne aktivnosti fikobilinskih proteina" (2021):1-36, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_4727 .