Proizvodnja laktobionske kiseline enzimskom oksidacijom pomoću enzima celobioze dehidrogenaze i lakaze
Само за регистроване кориснике
2022
Мастер/магистарски рад (Објављена верзија)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Laktobionska kiselina je polihidroksilna kiselina koja nalazi sve veću primenu u medicinskoj, farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji zahvaljujući svojoj posebnoj hemijskoj strukturi. Zbog svojih mnogih potencijalnih primena, sve više se vrše ispitivanja proizvodnje ove kiseline, kao i načini na koje se ona može upotrebiti.
Najvažnija komercijalna upotreba LBA je kao glavni sastojak rastvora za skladištenje u hladnjačama koji se koriste za stabilizovanje organa pre transplantacije. Svojstva LBA za heliranje metala smanjuju oksidativno oštećenje tkiva prilikom skladištenja i čuvanja organa izazvanih nekim jonima metala, kao što je gvožđe. LBA se u velikoj meri koristi u kozmetičkoj industriji. Nalazi u nekim proizvodima za negu kože dostupnih na tržištu, jer predstavlja novi sastojak sa snažnim svojstvima antioksidansa, zarastanjem rana, humektantom protiv starenja i svojstva keratinizacije. Biorazgradiva, biokompatibilna i helatna svojstva LBA čine ovaj proizvod korisnim... u biomaterijalima, biorazgradivim deterdžentima i antikorozivnim mazivima. Trenutno, industrijska proizvodnja je namenjena za medicinske, industrijske i istraživačke svrhe, gde se proizvede i komercijalizuje 15 hiljada tona godišnje.
Laktobionska kiselina nastaje različitim hemijskim procesima; elektrohemijskim procesom, enzimskom oksidacijom i proizvodnjom mikrobima, a celobioza dehidrogenaza je najčešće korišćen enzim za sintezu ove kiseline. Celobioza dehidrogenazu proizvodi nekoliko vrsta gljiva i ona je ekstracelularni enzim. Ovaj enzim je karakterističan zbog svoje strukture, jer ima dva različita domena, flavodehidrogenazni domen (DHCDH) i transferujući domen (CYTCDH) koji su povezani pomoću linkera od petnaest aminokiselina. Za proizvodnju LBA enzimom CDH je potreban redoks medijator, koji se može regenerisati pomoću pomoćnog enzima.U ovom radu smo vršili ispitivanje proizvodnje LBA metodom enzimske oksidacije, gde smo koristili pomenuti enzim CDH, tačnije tri varijante ovog enzima; divlji tip, trostruki mutant i H5 enzim. Korišćeno je nekoliko vrsta redoks medijatora, tj.boja, kako bi smo utvrdili koji od njih je najefektivniji za proizvodnju laktobionske kiseline, a kao drugi enzim korišćena je lakaza.
Кључне речи:
laktobionska kiselina / celobioza dehidrogenazeИзвор:
2022, 1-29Колекције
Институција/група
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Vesković, Draga M. PY - 2022 UR - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/5448 AB - Laktobionska kiselina je polihidroksilna kiselina koja nalazi sve veću primenu u medicinskoj, farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji zahvaljujući svojoj posebnoj hemijskoj strukturi. Zbog svojih mnogih potencijalnih primena, sve više se vrše ispitivanja proizvodnje ove kiseline, kao i načini na koje se ona može upotrebiti. Najvažnija komercijalna upotreba LBA je kao glavni sastojak rastvora za skladištenje u hladnjačama koji se koriste za stabilizovanje organa pre transplantacije. Svojstva LBA za heliranje metala smanjuju oksidativno oštećenje tkiva prilikom skladištenja i čuvanja organa izazvanih nekim jonima metala, kao što je gvožđe. LBA se u velikoj meri koristi u kozmetičkoj industriji. Nalazi u nekim proizvodima za negu kože dostupnih na tržištu, jer predstavlja novi sastojak sa snažnim svojstvima antioksidansa, zarastanjem rana, humektantom protiv starenja i svojstva keratinizacije. Biorazgradiva, biokompatibilna i helatna svojstva LBA čine ovaj proizvod korisnim u biomaterijalima, biorazgradivim deterdžentima i antikorozivnim mazivima. Trenutno, industrijska proizvodnja je namenjena za medicinske, industrijske i istraživačke svrhe, gde se proizvede i komercijalizuje 15 hiljada tona godišnje. Laktobionska kiselina nastaje različitim hemijskim procesima; elektrohemijskim procesom, enzimskom oksidacijom i proizvodnjom mikrobima, a celobioza dehidrogenaza je najčešće korišćen enzim za sintezu ove kiseline. Celobioza dehidrogenazu proizvodi nekoliko vrsta gljiva i ona je ekstracelularni enzim. Ovaj enzim je karakterističan zbog svoje strukture, jer ima dva različita domena, flavodehidrogenazni domen (DHCDH) i transferujući domen (CYTCDH) koji su povezani pomoću linkera od petnaest aminokiselina. Za proizvodnju LBA enzimom CDH je potreban redoks medijator, koji se može regenerisati pomoću pomoćnog enzima.U ovom radu smo vršili ispitivanje proizvodnje LBA metodom enzimske oksidacije, gde smo koristili pomenuti enzim CDH, tačnije tri varijante ovog enzima; divlji tip, trostruki mutant i H5 enzim. Korišćeno je nekoliko vrsta redoks medijatora, tj.boja, kako bi smo utvrdili koji od njih je najefektivniji za proizvodnju laktobionske kiseline, a kao drugi enzim korišćena je lakaza. T1 - Proizvodnja laktobionske kiseline enzimskom oksidacijom pomoću enzima celobioze dehidrogenaze i lakaze SP - 1 EP - 29 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5448 ER -
@mastersthesis{ author = "Vesković, Draga M.", year = "2022", abstract = "Laktobionska kiselina je polihidroksilna kiselina koja nalazi sve veću primenu u medicinskoj, farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji zahvaljujući svojoj posebnoj hemijskoj strukturi. Zbog svojih mnogih potencijalnih primena, sve više se vrše ispitivanja proizvodnje ove kiseline, kao i načini na koje se ona može upotrebiti. Najvažnija komercijalna upotreba LBA je kao glavni sastojak rastvora za skladištenje u hladnjačama koji se koriste za stabilizovanje organa pre transplantacije. Svojstva LBA za heliranje metala smanjuju oksidativno oštećenje tkiva prilikom skladištenja i čuvanja organa izazvanih nekim jonima metala, kao što je gvožđe. LBA se u velikoj meri koristi u kozmetičkoj industriji. Nalazi u nekim proizvodima za negu kože dostupnih na tržištu, jer predstavlja novi sastojak sa snažnim svojstvima antioksidansa, zarastanjem rana, humektantom protiv starenja i svojstva keratinizacije. Biorazgradiva, biokompatibilna i helatna svojstva LBA čine ovaj proizvod korisnim u biomaterijalima, biorazgradivim deterdžentima i antikorozivnim mazivima. Trenutno, industrijska proizvodnja je namenjena za medicinske, industrijske i istraživačke svrhe, gde se proizvede i komercijalizuje 15 hiljada tona godišnje. Laktobionska kiselina nastaje različitim hemijskim procesima; elektrohemijskim procesom, enzimskom oksidacijom i proizvodnjom mikrobima, a celobioza dehidrogenaza je najčešće korišćen enzim za sintezu ove kiseline. Celobioza dehidrogenazu proizvodi nekoliko vrsta gljiva i ona je ekstracelularni enzim. Ovaj enzim je karakterističan zbog svoje strukture, jer ima dva različita domena, flavodehidrogenazni domen (DHCDH) i transferujući domen (CYTCDH) koji su povezani pomoću linkera od petnaest aminokiselina. Za proizvodnju LBA enzimom CDH je potreban redoks medijator, koji se može regenerisati pomoću pomoćnog enzima.U ovom radu smo vršili ispitivanje proizvodnje LBA metodom enzimske oksidacije, gde smo koristili pomenuti enzim CDH, tačnije tri varijante ovog enzima; divlji tip, trostruki mutant i H5 enzim. Korišćeno je nekoliko vrsta redoks medijatora, tj.boja, kako bi smo utvrdili koji od njih je najefektivniji za proizvodnju laktobionske kiseline, a kao drugi enzim korišćena je lakaza.", title = "Proizvodnja laktobionske kiseline enzimskom oksidacijom pomoću enzima celobioze dehidrogenaze i lakaze", pages = "1-29", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5448" }
Vesković, D. M.. (2022). Proizvodnja laktobionske kiseline enzimskom oksidacijom pomoću enzima celobioze dehidrogenaze i lakaze. , 1-29. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5448
Vesković DM. Proizvodnja laktobionske kiseline enzimskom oksidacijom pomoću enzima celobioze dehidrogenaze i lakaze. 2022;:1-29. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5448 .
Vesković, Draga M., "Proizvodnja laktobionske kiseline enzimskom oksidacijom pomoću enzima celobioze dehidrogenaze i lakaze" (2022):1-29, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_5448 .