Sinteza, optimizacija i karakterizacija fuleropirolidinskih derivata sa fenolnim podjedinicama
Само за регистроване кориснике
2023
Дипломски рад (Објављена верзија)
,
Univerzitet u Beogradu - Hemijski fakultet
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Polazeći od 2
hidroksibenzaldehida i 4 hidroksibenzaldehida reduktivnim aminovanjem uspješno su
dobijeni N --(2 hidroksibenzil)glicin i N --(4 hidroksibenzil)glicin. Dobijene aminokiseline podvrgnute
su [3+2] cikloadiciji na fuleren u prisustvu formaldehida i pod uslovima Prato ve reakcije. Takođe,
u cilju pronalaženja najboljih reakcionih uslova, ispitani su različiti rastvarači, reakcione temperature
i odnosi reaktanata. Najbolji rezultati su dobijeni kada se koristio rastvarač koji dobro rastvara fuleren
i koji ima visoku temperaturu ključanja. Takođe je uočeno da reakcije napreduju brže u slučaju
ekvimolarnog odnosa fulerena i kiseline (formaldehid se uvijek dodaje u višku). Pored toga, sterni
faktori uzrokovali su različitu reaktivnost 2 i 4 hidroksi supstituisanih benzilglicina.
Ključne riječi:
Кључне речи:
reduktivno aminovanje / Pratova reakcija / fulerenИзвор:
2023, 1-51Колекције
Институција/група
Hemijski fakultet / Faculty of ChemistryTY - THES AU - Ćurić, Ivan PY - 2023 UR - http://cherry.chem.bg.ac.rs/handle/123456789/6081 AB - Polazeći od 2 hidroksibenzaldehida i 4 hidroksibenzaldehida reduktivnim aminovanjem uspješno su dobijeni N --(2 hidroksibenzil)glicin i N --(4 hidroksibenzil)glicin. Dobijene aminokiseline podvrgnute su [3+2] cikloadiciji na fuleren u prisustvu formaldehida i pod uslovima Prato ve reakcije. Takođe, u cilju pronalaženja najboljih reakcionih uslova, ispitani su različiti rastvarači, reakcione temperature i odnosi reaktanata. Najbolji rezultati su dobijeni kada se koristio rastvarač koji dobro rastvara fuleren i koji ima visoku temperaturu ključanja. Takođe je uočeno da reakcije napreduju brže u slučaju ekvimolarnog odnosa fulerena i kiseline (formaldehid se uvijek dodaje u višku). Pored toga, sterni faktori uzrokovali su različitu reaktivnost 2 i 4 hidroksi supstituisanih benzilglicina. Ključne riječi: T1 - Sinteza, optimizacija i karakterizacija fuleropirolidinskih derivata sa fenolnim podjedinicama SP - 1 EP - 51 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6081 ER -
@misc{ author = "Ćurić, Ivan", year = "2023", abstract = "Polazeći od 2 hidroksibenzaldehida i 4 hidroksibenzaldehida reduktivnim aminovanjem uspješno su dobijeni N --(2 hidroksibenzil)glicin i N --(4 hidroksibenzil)glicin. Dobijene aminokiseline podvrgnute su [3+2] cikloadiciji na fuleren u prisustvu formaldehida i pod uslovima Prato ve reakcije. Takođe, u cilju pronalaženja najboljih reakcionih uslova, ispitani su različiti rastvarači, reakcione temperature i odnosi reaktanata. Najbolji rezultati su dobijeni kada se koristio rastvarač koji dobro rastvara fuleren i koji ima visoku temperaturu ključanja. Takođe je uočeno da reakcije napreduju brže u slučaju ekvimolarnog odnosa fulerena i kiseline (formaldehid se uvijek dodaje u višku). Pored toga, sterni faktori uzrokovali su različitu reaktivnost 2 i 4 hidroksi supstituisanih benzilglicina. Ključne riječi:", title = "Sinteza, optimizacija i karakterizacija fuleropirolidinskih derivata sa fenolnim podjedinicama", pages = "1-51", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6081" }
Ćurić, I.. (2023). Sinteza, optimizacija i karakterizacija fuleropirolidinskih derivata sa fenolnim podjedinicama. , 1-51. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6081
Ćurić I. Sinteza, optimizacija i karakterizacija fuleropirolidinskih derivata sa fenolnim podjedinicama. 2023;:1-51. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6081 .
Ćurić, Ivan, "Sinteza, optimizacija i karakterizacija fuleropirolidinskih derivata sa fenolnim podjedinicama" (2023):1-51, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_cherry_6081 .